Nya lagar mot näthat i förslag

1:59 min

Spridning av sexfilmer och bilder på olycksoffer föreslås bli olagligt, och näthat ska kunna straffas som ofredande, enligt en ny utredning.

I dag presenterades ett förslag med nya lagar om hur man bättre ska skydda dem som utsätts för hot och kränkningar på nätet.

Regeringens utredare Gudrun Antemar föreslår en ny lag som gör det straffbart att sprida bilder eller andra uppgifter som innebär en kännbar skada för den som drabbas. Och justitieminister Morgan Johansson tycker att det är på tiden att ny lagstiftning kommer till.

Den största förändringen i förslaget är en ny straffbestämmelse om olaga integritetsintrång. Där det ska bli förbjudet att till exempel sprida sexfilmer på andra som hämnd, men även annan privat information, säger Gudrun Antemar.

– En annan spridning som vi tycker ska förbjudas är bilder på människor i en mycket utsatt situation. Till exempel har det blivit vanligt att man filmar trafikolycksoffer och sprider de bilderna. Det tycker vi ska vara förbjudet om det är ägnat att skada den det gäller, säger Gudrun Antemar.

Hon föreslår bland annat att man utvidgar lagstiftningen kring olaga hot att också gälla hot om att sprida kränkande bilder, filmer och uppgifter. Dessutom föreslår hon att när man bedömer ärekränkningsbrott, ska rätten ta ställning till hur uppgifterna spridits. Den som är ansvarig för hemsidor och nätforum ska lättare kunna straffas om det förekommer hot och kräkningar där och de inte tas bort.

 Men journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke ser faror med lagförslaget.

– Vi pratar hela tiden om det förfärliga som händer på internet. Men en sådan här bestämmelse kommer att slå mot konstformer som teater, bildkonst eller fotografi som inte är inkluderade i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, säger han.

Det har varit en svår balans mellan integritetsskyddet och yttrandefriheten, säger Gudrun Antemar.

– Vi måste skydda integriteten bättre genom straffrätten, för om vi inte gör det kommer människor inte våga uttala sig för att de är rädda att bli uthängda, ofredade eller få privata uppgifter spridda om sig. Och då fungerar inte yttrandefriheten. Så om vi skyddar integriteten bättre skyddar vi också yttrandefriheten, säger Gudrun Antemar.

Justitieminister Morgan Johansson sa också på dagens presskonferens att polisen kommer att bygga ut sin IT-avdelning med fokus på hatbrott.

Huvuddelen av förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.


FAKTA: Förslag på ny lagstiftning mot näthat

Utredaren Gudrun Antemar har haft i uppdrag att göra en bred översyn av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet och lämna förslag på hur lagstiftningen bättre kan skydda de som utsätts för hot och andra kränkningar på nätet. Utredaren lämnar en rad förslag:

• Ett särskilt brott, olaga integritetsintrång, som kriminaliserar spridning av integritetskänsliga bilder och uppgifter föreslås. Det kan gälla spridning av hämndporr, nakenbilder, obduktionsbilder och andra kränkande uppgifter.

• Olaga hot ska kunna gälla även hot mot någons integritet, till exempel att hota med att sprida sexfilmer eller nakenbilder.

• Bestämmelsen om ofredande ska tydligare än idag gälla ofredanden via internet. Vissa enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden som ligger nära hot ska kunna straffas som ofredande.

• Förtalsbrottet förtydligas så att skyddet stärks mot att utpekas som brottslig och mot andra nedsättande uppgifter som skadar anseendet.

• Bedömningen av när ett förtalsbrott ska anses som grovt ska göras mer nyanserat genom att det ska beaktas på vilka uppgifter kan spridas via internet. Förolämpningsbrottet ska skydda människors självkänsla och värdighet.

• Straffansvaret för den som tillhandahåller en tjänst för att skicka in och ta del av andras bilder och meddelanden, exempelvis vissa sociala medier, utvidgas så att också meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång ska tas bort eller hindras från att spridas vidare.

• Rätten till brottsskadeersättning utvidgas till att även gälla kränkningar som sker genom grovt förtal.

SOU 2016:7 Integritet och straffskydd

Källa: Regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista