Virusforskaren Magus Johansson vid Örebro Universitet. Foto: Örebro Universitet
1 av 3
Virusforskaren Magus Johansson vid Örebro Universitet tycker den som oroar sig för zikasmitta ska använda kondom. Foto: Örebro Universitet
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
2 av 3
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Amerikanska hälsomyndigheter rekommenderar kondom för att undvika zikavirussmitta. Foto: Anqa (CC BY-NC 2.0)
3 av 3
Amerikanska hälsomyndigheter rekommenderar kondom för att undvika zikavirussmitta. Foto: Anqa (CC BY-NC 2.0)

Råd i USA: kondom mot zikasmitta

1:53 min

Från USA kommer rapporter om ytterligare ett fall där zikavirussmitta överförts via sex och inte med en mygga. Amerikanska och brittiska hälsomyndigheter avråder nu från oskyddat sex med personer som varit i de smittade områdena i Latinamerika, men svenska Folkhälsomyndigheten ändrar inte sina råd.

– Vi kommer i alla fall ha en avstämning med de övriga länderna inom EU så att vi håller en gemensam linje. Så vi kommer inte att göra något drastiskt snabbt, jag tycker det är viktigt att man väntar in och ser hur den här kunskapen utvecklar sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

En patient i Dallas Texas har smittats med zikavirusinfektion via sex, inte av en mygga, några sådana som kan bära viruset finns inte i området och personen har inte rest någonstans. Zikaviruset har istället överförts från en partner som varit i Venezuela enligt amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Detta är inte det första fallet där sexuell överföring konstaterats, en läkare i Colorado smittade sin fru sexuellt med zika 2008 och 2013 finns ett beskrivet fall från Franska Polynesien, men allt talar för att smittvägen tillhör undantagen. Zikavirus sprids nästan uteslutande med myggor.

Amerikanska hälsomyndigheter rekommenderar nu män som varit i de drabbade områdena att använda kondom när de har sex med kvinnor som är eller vill bli gravida.

Brittiska hälsomyndigheter råder att par ska använda kondom en månad efter att en man kommer hem från en resa till Syd- och Mellanamerika och sex månader om han haft en konstaterad zikavirusinfektion.

Men svenska Folkhälsomyndigheten vill avvakta ett EU-möte inom en vecka där alla medlemsländerna ska prata ihop sig om en gemensam linje innan man eventuellt ändrar de svenska råden, som hittills bara handlar om att gravida ska rådgöra med läkare om en resa till Latinamerika är lämplig och hur de ska skydda sig mot myggstick.

Forskaren Magnus Johansson vid Örebro Universitet studerar samma typ av virus som zika och han är förvånad över den nya sexsmittvägen, även om Aedes aegypti-myggor är den stora risken fortfarande.

– Varför inte skydda sig med kondom om man känner sig orolig, men vi ska lyssna på Folkhälsomyndigheten vad de kommer fram till för rekommendation, anser virusforskaren Magnus Johansson.

(Rättelse 4/2: I en tidigare version uppgavs felaktigt att CDC även rekommenderat mäns som har sex med män och riskerar zikasmitta att använda kondom)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista