Flyktingar på Malmö centralstation och ett av MSB:s tält, fotograferat inifrån. Foto: Ola Torkelsson/TT, Björn Johansson/MSB
Flyktingar på Malmö centralstation och ett av MSB:s tält. Foto: Ola Torkelsson/TT, Björn Johansson/MSB

MSB slutar rapportera till regeringen om flyktingsituationen

1:30 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att sluta rapportera regelbundet till regeringen om flyktingsituationens inverkan på samhället.

Anledningen är att Sverige nu gått in i ett normalläge.

– Dels har flyktingströmmen gått ner, dels har vi identifierat vilka utmaningar vi har. Även om samhället och myndigheterna är ansträngda så har man en bild över vad man ska göra och åstadkomma, säger Annelie Bergholm Söder på MSB.

Under hösten har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB varje vecka tagit fram samlad lägesbild av hur flyktingsituationen påverkat olika delar av samhället.

Det har handlat om exempelvis boendesituationen och om kommunernas förmåga att ta emot ensamkommande barn och unga. Lägesbilden har rapporterats till regeringskansliet och en rad andra myndigheter.

Och även om situationen är fortsatt ansträngd så har Sverige nu gått in ett nytt normalläge.

– Det är ju ansträngt precis som vi rapporterat om tidigare. Det handlar om en rad olika områden. Några exempel att nämna är skolan och socialtjänsten, säger Annelie Bergholm Söder på MSB.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap övergår från och med i mars till avvikelserapportering.

– Det innebär att vi ständigt bevakar hur situation ser ut i Sverige utifrån flera olika perspektiv. Vi ser till att myndigheter och regeringskansliet är varse om vilka utmaningar vi ser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista