Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg.
1 av 2
Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Foto: ADAM IHSE / TT
Vattenfalls vd Magnus Hall i samband med en pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
2 av 2
Vattenfalls vd Magnus Hall i samband med en pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vattenfall gjorde rekordförlust i fjol

1:38 min

Vattenfall gjorde sin största förlust någonsin under 2015 trots att det blev en vinst på 2,5 miljarder kronor under det fjärde kvartalet. Stora nedskrivningar i Sverige och Tyskland ligger bakom förlusten på drygt 28 miljarder kronor för helåret. Ägaren svenska staten blir utan utdelning.

– Det är ganska dramatiskt om man tittar på slutresultatet eftersom det är ett stort negativt resultat. Det är gamla synder och låga elpriser som påverkar värderingarna på våra tillgångar, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.

Nedskrivningarna tynger resultatet men även utöver dessa värdeminskningar gjorde Vattenfall ett svagt år. Elpriserna sjönk kraftigt under 2015 vilket gör det svårare för det statliga energibolaget att tjäna pengar.

Tidigare år har Vattenfalls resultat dragits ned på grund av stora nedskrivningar av verksamheten i Nederländerna men under 2015 var det framför allt kärnkraften i Sverige och brunkolskraftverken i Tyskland som skrevs ned. 

Reaktorerna i Ringhals skrevs ned med 17 miljarder kronor och brunkolet med 15 miljarder kronor. Nedskrivningarna visar att Vattenfall har stora problem på många marknader och för flera olika kraftslag.

Det som ändå håller Vattenfall flytande är till exempel vattenkraften och eldistributionen i Sverige som är stabila intäktskällor.

Vattenfall är också inne i en stor omställningsprocess där koldioxidutsläppen från bolaget ska minska kraftigt. Där ingår att få sålt brunkolsverksamheten i Tyskland.

– Under första halvåret ska vi lämna ett förslag till regeringen och sedan får vi se hur ställningstagandet kommer att bli, säger Hall.

Magnus Hall ville inte ge några kommentarer om spekulationerna i svenska och tyska medier om att priset på brunkolsverksamheten riskerar att bli mycket lågt.

Fossil kraft som till exempel brunkol står fortfarande för ungefär hälften av bolagets elproduktion och vinkraften bara för tre procent. Men vindkraften ser ut att kunna öka snabbt eftersom hälften av bolagets investeringar i elproduktion gick till vindkraft under 2015.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista