Människor på gatan i Aleppo. (Arkivbild)
Människor på gatan i Aleppo. (Arkivbild) Foto: TT

Offensiv mot Aleppo hotar fredssamtal

2:11 min

Fredssamtalen om Syrien är hotade. Samtidigt med överläggningarna i Genève, har den syriska regimen - med hjälp av kraftigt upptrappade ryska flygbombningar - inlett en offensiv mot rebellkontrollerade områden norr om Aleppo.

Offensiven kan komma att skära av rebellernas försörjningsled. Och trots vädjanden från Staffan de Mistura om att inte låta denna sista chans till fred gå förlorad, ställde oppositionen igår in ett möte med de Mistura i Genève.

– Det pågår en massaker och världssamfundet väljer att blunda, sa en representant för den syriska oppositionens förhandlingsdelegation i Genève.

Ryska flygbombningar har pågått dag och natt i tre dygn, säger rebelledare och enligt observatörer genomförde Ryssland 270 flygbombningar runt Aleppo enbart under måndag och tisdag.

Flygattackerna har gjort det möjligt för den syriska regeringsarmén att genomföra sin största offensiv sedan den 30 september och den militära framryckningen banar väg för Bashar al Assads styrkor att återerövra Syriens största stad, Aleppo.

En rebelledare sa att oppositionens försörjningsled norrut mot Turkiet är hotad och att rebellkontrollerade delar av Aleppo håller på att omringas.

I Genève ställde oppositionen in ett möte med FN-sändebudet Staffan de Mistura. Vi har ingen anledning att gå dit och upprepa våra krav, sa de - kraven är att flygbombningarna ska upphöra och att belägringen av utsvultna städer ska hävas.

Inför fredssamtalen i Genève, varnade bedömare att regimen, med Rysslands hjälp, sannolikt skulle trappa upp flygattacker och militära offensiver - i syfte att flytta fram sina positioner för att minimera effekten av eventuella eftergifter.

Att rebellerna är trängda märks inte minst på de allt mer akuta uppmaningarna till mobilisering. Den al Qaida-kopplade Nusrafronten och en shariadomstol i Azaz bland annat, har vädjat om hjälp utifrån - såväl vapen som krigare - och uppmanat tjänstemän att överge sina skrivbord för att ansluta sig till stridande rebeller.

Samtidigt har två västerländska diplomater med erfarenhet av fredsöverläggningar i Bosnien gått ut i en debattartikel där de skriver att fred i Syrien kräver att kvinnor engageras i beslutsprocessen. Det är erfarenheten från Bosnien, skriver de. När kvinnor sitter vid förhandlingsbordet hamnar fokus på praktiska frågor som har betydelse för vanliga människor - vilket leder till mer hållbara överenskommelser, enligt diplomaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista