Foto: TT
Foto: TT

Lundin hoppas – trots miljardförlust

2:04 min

Det låga oljepriset slår hårt mot resultatet för världens oljebolag. Svenska Lundin Petroleum redovisar idag en förlust före skatt på motsvarande över 12 miljarder svenska kronor för 2015. Men bolagsledningen tar ganska lätt på resultatet.

Norska Brynhildfältet har haft stora problem med förseningar och ökade kostnader och värdet av fältet skrivs nu ner med över en halv miljard dollar.

Men Lundins mångmiljardförlust förra året beror i huvudsak på två saker, enligt vd:n Alex Schneiter: bokföringsmässiga valutaförluster och nedskrivning av värdet på några av bolagets oljefält.

– Det är verkligen förluster bara på papperet! Företaget genererade faktiskt mycket gott operativt kassaflöde och ska fortsätta att göra det, säger han till Ekot.

Oljepriset har fallit med runt 70 procent sedan sommaren 2014, men Lundin Petroleum fortsätter att satsa – framför allt här i Norge där bolaget har huvuddelen av sin verksamhet.

I går avslöjade Lundin att man har tecknat avtal med internationella banker om nya mångmiljardlån för att säkra finansieringen av fortsatta satsningar.

I slutet av november pumpade man upp de första dropparna olja vid Lundin Petroleums nya stora Edvard Grieg-fält. Produktionen där går hittills över förväntan, uppger företagets Norgechef Kristin Færøvik, till Ekot.

I år räknar Lundin med att producera ungefär dubbelt så mycket olja som under 2015, i genomsnitt 60 000-70 000 fat per dag.

För tre veckor sedan blev det även klart att norska Statoil köper 12 procent av aktierna i Lundin Petroleum, där den svenska familjen Lundin är huvudägare.

Oljenorge har nu mycket fokus på Johan Sverdrup, det kommande jättefältet i Nordsjön där Lundin blir näst största bolag.

Produktionen där är tänkt att starta i slutet av 2019 och trots det låga oljepriset nu är det inte aktuellt att skjuta på den investeringen, enligt Kristin Færøvik.

– Jag är helt säker på att Johan Sverdrup kommer vara lönsamt när det sätts i drift, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista