Girjas mot staten: Glädje efter domslutet. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi
Glädje efter domslutet. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi

Girjas sameby vann mot staten

1:47 min

Girjas sameby i Norrbotten har ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns område, enligt en dom i Gällivare tingsrätt.

Det uppmärksammade målet mellan samebyn och staten gäller vem som ska få bestämma över småviltsjakten och fisket på samebyns fjällbetesmarker.

– Det är glädje, det går nästan inte att förklara, det är en stor oro som släpper från axlarna. Och en stor glädje för samebyns medlemmar som verkligen har kämpat för det här i åtta år, sa en rörd Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, efter att ha läst domen idag.

Det var 2009 som Girjas sameby och samernas riksförbund stämde staten. Girjas tyckte att samebyn borde få bestämma över vem som ska få fiska och jaga småvilt inom samebyns renbetesområde i Gällivare fjällvärld, ovan odlingsgränsen. Och inte som idag då staten förvaltar jakten och fisket genom länsstyrelsen.

Girjas huvudargument under den fem veckor långa rättegången i våras var deras långa närvaro i området, så kallad urminnes hävd.

Enligt domen från Gällivare tingsrätt i dag som alltså går på samebyns linje, så har samer under i vart fall de senaste tusen åren uppehållit sig i det aktuella området för att bland annat bedriva jakt och fiske. Vilket ger samebyn rätt i tvisten.

– Girjas sameby har i förhållande till staten ensam rätt på småvilt och fiske inom Girjas samebys område. Och att staten inte får upplåta jakt och fiske på området. Samt att Girjas sameby har rätt att utan statens samtycke upplåta jakt på småvilt och fiske, förklarade lagmannen i Gällivare tingsrätt Niklas Lind dagens dom.

Staten, som företräds av justitiekanslern, är i dag fåordig. Men JK Anna Skarhed konstaterar ändå att mycket talar för att staten kommer att överklaga domen.

– För det handlar om principiellt viktiga frågor. Om det här ska stå sig är det viktigt att det görs av en instans som är en prejudikatinstans, säger JK Anna Skarhed.

– Domstolen har varit ganska modig, här har man gjort en bedömning som delvis sätter lag åt sidan för att komma fram till den här domen. Man sätter den modernare lagstiftningen åt sidan, enkelt uttryckt, eftersom det finns en rättighet här som samerna har enligt urminnes hävd, resonerar JK Anna Skarhed vidare.

Om domen överklagas och vinner laga kraft i högre instans tror många bedömare att målet kan få stor betydelse för såväl jägare och fiskare som för landets övriga 30-talet fjällsamebyar.

– Överklagas domen så är det här en längre fråga, men säkert har den här domen väckt oro bland många jägare och fiskare idag, säger Hans Geibrik, fjälljaktsansvarig på Svenska jägareförbundet i ett första uttlande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista