Två bussar på en väg.
Dansk arbetsgivare tycker det tar för lång tid med kontrollerna vid Kastrup. Foto: Christine Olsson/TT

Svenskar bussas över Öresund för att slippa kontroller

1:59 min

I dag är det en månad sedan id-kontroller på Kastrup infördes. Och nu kommer första tecknen på att problemen för arbetspendlarna håller på att bli en angelägenhet för arbetsgivare på danska sidan.

– Vi vill gärna ge våra anställda möjligheten att komma snabbare hem på kvällen, för vi tycker det tar för lång tid för dem med kontrollerna på Kastrup, säger Marianne Kock, talesperson på läkemedelsföretaget Ferring som från och med i dag börjar skjutsa sin svenska personal med buss till Hyllie på svenska sidan Öresund.

Av Ferrings 500 anställda i Köpenhamn bor 120 i Sverige. Med id-kontroller på Kastrup och gränskontroller i Hyllie kan deras hemresa bli upp till en timme längre, berättar Marianne Kock.

Första bussen rullar i dag och beslutet togs sedan ledningen hört om personal som börjat få svårt att få ihop sitt privatliv och man insåg att företaget riskerade tappa viktig kompetens på grund av id-kontrollerna.

– Det här tror vi gör att personalen blir mer motiverade och att de värdesätter det vi gör.

Johan Wessman är vd på Öresundsinstitutet som bevakar integration och gränsfrågor i Öresundsregionen. Enligt honom är Ferrings beslut med bussar ett tecken på att problemen id-kontrollerna för med sig för regionen är på väg in i en ny fas.

– Det här stämmer ganska väl med de prognoser vi gjort tidigare. Att i starten, den första månaden, är det här främst ett privat problem för pendlarna. Det är först i ett senare skede du börjar märka det på arbetsplatserna att medarbetare mår dåligt eller att några funderar på att säga upp sig och söka jobb hemma i Sverige i stället. Vi är sakta på väg att hamna där, säger Johan Wessman.

Frågan om att på sikt skära ner på de dubbla id-kontrollerna är en del av en större diskussion mellan Sverige och Danmark, där svenska regeringen menar att ju tätare Danmarks kontroll vid tyska gränsen är desto mindre kontroller behöver Sverige ha vid Öresund. Men ännu har de samtalen inte lett fram till något konkret.

Men enligt Johan Wessman ska man inte överdriva problemen för regionen efter bara en månad. Det är först i nästa steg de stora problemen kommer, tror han, om internationella investeringar uteblir och om besöks- och turistnäringen skulle drabbas. Men där är man inte ännu, säger Johan Wessman.

– Inte ännu, det är du inte. Det här kommer ta tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista