Bildmontage på Donald Trump och Ted Cruz
1 av 2
Donald Trump och Ted Cruz. Foto: AP

Donald Trumps fuskattack mot värsta konkurrenten

2:26 min

Donald Trump tog andraplatsen i Iowas primärval – och verkade ta placeringen med ro. 

Men nu är det annat ljud i pipan. Den kontroversielle presidentkandidaten kräver att valet görs om och anklagar sina rivaler för fusk. 

6241.

Så många röster skilde det mellan Ted Cruz och tvåan Donald Trump efter nomineringsvalet i Iowa.

Och den vanligtvis kaxiga Trump intog en ödmjuk inställning till den missade vinsten när han framträdde inför sina supportrar efter att resultatet stod klart.

– Jag är hedrad, sa han bland annat.

Men två dagar senare känns fastighetsmogulen igen i sin retorik. Nu kräver nämligen Donald Trump att valet görs om – och anklagar konkurrenten Ted Cruz för fusk.   

 – Trump kommunicerar som vanligt via Twitter och skriver Cruz vinst bygger på bedrägeri, säger Ekots korrespondent Inger Arenander. 

Bakgrunden är att Ted Cruz kampanj inför nomineringsvanligt hade spridit ut rykten om att ytterligare en annan kandidat, Ben Carson, skulle hoppa av – och att väljarna därför borde rösta på Cruz istället.

Något som visade sig vara falskt.  

– Cruz har även bett Carson om ursäkt för det här och alltså medgett att det har ägt rum sådan här ryktesspridning. Och Carson har accepterat ursäkten med religiösa övertoner kan man väl säga och sagt att en kristen människa gör inte på det här sättet, säger Inger Arenander. 

Hon beskriver tilltaget som ett "tjuv och rackarspel" i den allt mer uppretade valkampen i USA. 

Till skillnad från primärvalen i övriga delstater anordnas nomineringsvalet i Iowa av partierna själva.

Men att valet faktiskt görs om är osannolikt, enligt Arenander. 

– Om Trump lämnar in någon slags protest så måste den väl prövas, men jag tror att det är en del i hans kampanj. Trump kan på det sättet hävda att allt inte gick rätt till, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista