Storbritanniens premiärminister David Cameron lyssnar på ett inlägg i en debatten om Storbritanniens framtid i EU.
Storbritanniens premiärminister David Cameron lyssnar på ett inlägg i en debatten om Storbritanniens framtid i EU. Foto: Foto: TT.

Cameron står inför svår strid mot EU-kritikerna

1:49 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i dag lett en första debatt om det förslag till bättre villkor för landets medlemskap i EU.

 

Det står redan klart, att motståndet mot överenskommelsen är stort, inte minst inom Camerons egen parti, konservativa Tories.

En av de skarpaste kritikerna är John Redwood.

– Är det enda sättet för oss att få kontroll över våra gränser, våra skatter och vårt välfärdssystem - att vi lämnar unionen, blir en god europé men låter dem fortsätta att skapa sin politiska union, sa den före detta ministern och Tory-parlamentsledamoten John Redwood när han i dag kommenterade förslaget till nya medlemsvillkor för Storbritannien i EU.

Likt de flesta andra EU-skeptiker både inom Tory-partiet och utanför, anser han, att det förslag som nu ligger färdigt för diskussion på EU:s toppmöte om två veckor, är urvattnat och inte alls ger de förbättrade villkor som Cameron förespeglade när han först utlovade en omförhandling och därefter en folkomröstning för tre år sedan.

Cameron försvarade förslaget till nya villkor.

– Frågan är inte om Storbritannien skulle klara sig utanför EU, utan på vilket sätt vi blir mer framgångsrikt. Jag anser att det är inom EU med de nya villkoren, sa Cameron.

Om man tittar på reaktionerna utanför parlamentet, så tycks de i allmänhet vara minst sagt skeptiska till förslaget till nya medlemsvillkor för Storbritannien. 

”Vem tror du att du lurar”, Mr Cameron, skriver tidningen the Sun i krigsrubriker på sin förstasida. ”Det stora självbedrägeriet”, skriver Daily Mail tvärs över sin förstasida. Men också de mer sansade tidningarna har ett kritiskt anslag, ”EU får rätt att stoppa minskade bidrag i Storbritannien”, är the Times förstasidesrubrik. 

Cameron står in för en svår strid för att sälja överenskommelsen till sina EU-skeptiska partimedlemmar, skriver Financial Times. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista