Översiktsbild Aleppo.
Översiktsbild Aleppo. Arkivfoto. Foto: Foto: Narciso Contreras/TT.

Fredssamtalen om Syrien läggs på is

Medlare: Mer arbete krävs innan samtalen kan gå vidare
1:24 min

De svåra fredssamtalen om Syrien gör uppehåll. FN-medlaren Staffan de Mistura meddelade nu i kväll att samtalen tar paus till den 25 februari. Hans beslut kom efter att den syriska regeringsarmén gjort en avgörande framryckning och skurit av rebellernas försörjningsled mellan Aleppo och Turkiet.

Mer arbete krävs innan samtalen kan gå vidare sa Staffan de Mistura och efterlyste omedelbar hjälp från stormakterna Ryssland och USA. Detta innebär inte att samtalen har misslyckats, lade han till.

Men det är ingen hemlighet att Syriensamtalen knappt ens hade påbörjats. Oppositionen kom motvilligt till Geneve och vägrade i går att träffa Staffan de Mistura.

Oppositionen har krävt att Rysslands flygbombningar först ska upphöra och att belägringen av utsvultna städer ska hävas.

I stället har de ryska flygbombningarna trappats upp under de tre dagar fredssamtalen pågått - en omfattande offensiv för att återta Aleppo pågår med hjälp av bland annat libanesiska hizbollah. Och i kväll meddelade den syriska armen att man skurit av rebellernas försörjningsled norrut mellan Aleppo och Turkiet.

Enligt ögonvittnen i Aleppo har regimens helikoptrar släppt flygblad över staden där Aleppos invånare hotas med blodbad och förstörelse om de inte driver ut rebellerna.

Kriget närmar sig sitt slut, står det i flygbladet enligt en nyhetssajt kopplad till oppositionen, och det vore tragiskt för oss alla om detta skulle sluta med att era nära och kära dör och era hem raseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".