Syriska flyktingar som väntar på att få komma in i Jordanien.
Syriska flyktingar som väntar på att få komma in i Jordanien. Foto: Raad Adayleh/TT.

Stort möte om vad som ska göras för syriska flyktingar

1:33 min

Ett 70-tal stats- och regeringschefer, FN-chefer och företagare möts i dag i London. De ska diskutera vad som kan göras för de ungefär elva miljoner syriska flyktingar, som lever både inne i krigets Syrien och i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

EU har lovat Turkiet 27 miljarder kronor och förhandlingar om EU-medlemsskap i utbyte mot hårdare gränskontroll mot Europa. Chefen för FN:s flyktingorganisation UNHCR Fillipo Grandi hoppas nu på mer pengar till hela regionen.

– Turkiet är visserligen speciellt med en lång, porös kustlinje och det är naturligt att Europa vill se mer kontroll, men nu måste hela regionen få stöd. Libanon och Jordanien knäar under bördan med sammantaget miljoner flyktingar, säger Fillipo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan,

Han upprepar som ett mantra att London-mötet här blir betydelsefullt för alla i området och för frågor som skolgång och jobb.

– Nej, detta blir inget trollspö som löser alla problem, men signalerna från olika regeringar inger hopp om större generositet denna gång. Europa vill att syrierna ska stanna i närområdet och inte komma som i somras och höstas, säger Fillipo Grandi.

Under de senaste åren har FN och de många biståndsorganisationer bara fått lite mer än hälften av vad de har uppskattat behövs för att ge mat, boende och vård till syrier.

Nu begär de ungefär 80 miljarder kronor för år 2016, vilket är mer än för 2015. I kväll vet vi hur mycket som har utlovats. Sedan återstår att se hur stora inbetalningarna verkligen blir.

Storbritannien meddelade i går kväll att landet dubblar sitt bidrag från drygt 12 miljarder kronor till 25 över en fyra-årsperiod.

Statsminister Stefan Löfven ger besked för Sverige på själva mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista