1 av 5
Brasiliansk militär som deltar i bekämpning av zikaviruset.
2 av 5
Militärerna ska bland annat kolla så att det inte finns stillastående vatten i stuprännor, där myggen kan lägga sina ägg. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Brasiliansk militär tittar efter stillastående vatten i stuprännor.
3 av 5
200 000 militärer ska kallas ut i kampen mot zikaviruset. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Brasiliansk militär lägger klor i vattnet för att undvika att myggen lägger sina ägg där.
4 av 5
Brasiliansk militär lägger klor i vattnet för att undvika att myggen lägger sina ägg där. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Överste Ernesto de Lima Gil.
5 av 5
Överste Ernesto de Lima Gil tar kriget mot myggen på största allvar. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Militär deltar i krig mot zikavirus

1:57 min

I Brasilien förbereder sig nu militären för att bekämpa det myggburna zikaviruset, som tros ha orsakat fosterskador hos tusentals gravida kvinnor. Nya siffror visar en ökning av antalet barn som fötts med för små huvuden, och president Dilma Rousseff har förklarat krig mot myggen.

– Vi som är militärer kan inte undvika en riktig strid. Det är vårt ansvar att bekämpa zikaviruset. President Dilma Rousseff säger att Brasilien ligger i krig med myggen och vi är beredda, säger kapten Luis Moraes.

Runtomkring oss lyfter kamouflageklädda soldater på brunnslock, plockar löv i stuprännorna och borrar hål i botten på papperskorgar, allt för att undvika att vattenpölar bildas. Det är där de farliga myggen lägger sina ägg.

Eftersom det inte finns något vaccin mot zika-viruset har de drabbade länderna bara ett val: Att försöka utrota myggen.

Just nu tränar soldaterna inne på sin bas i Rio de Janeiro, men nästa vecka ska 200 000 militärer skickas ut på gatorna och in i människors hem för att kolla så att ingen har stillastående vatten hemma - en svår uppgift i ett land där många människor saknar avlopp, särskilt i fattiga kåkstäder.

Där kan det dessutom vara kontroversiellt för militären att gå in eftersom armén förknippas med övervåld och brott mot mänskliga rättigheter.

Men överste Ernesto de Lima Gil är inte orolig för hur soldaterna kommer tas emot.

– Vi kommer eskortera hälsomyndigheterna så att de kan ta sig in i människors hem utan problem. Det här är ett civilt-militärt samarbete, det tror jag människor kommer förstå, säger överste Ernesto de Lima Gil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista