Julian Assange (t.v.) och Ecuadors ambassad i London (t.h.).
Julian Assange (t.v.) och Ecuadors ambassad i London (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth/TT och Tim Ireland/TT

FN: Assange godtyckligt frihetsberövad

1:33 min

Enligt brittiska BBC så ska en FN-utredning ha kommit fram till att Assange är godtyckligt frihetsberövad. Svenska UD bekräftar uppgifterna för TT.

Tidslinje: Turerna kring Julian Assange

FN har gjort en utredning som ska undersöka om Assange är frihetsberövad på godtyckliga grunder. Resultatet av den blir avgörande för om han lämnar ambassaden eller inte. Utredningen skulle ha kommit i morgon, men BBC har alltså redan i dag uppgifter från den.

Wikileaks, som Julian Assange grundade, skriver på sitt Twitterkonto: "Vi väntar på den officiella bekräftelsen".

FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden, instiftades 1991. Det den kommer fram till är inte juridiskt bindande men tidigare har andra personer blivit släppta sedan gruppen kommit fram till att de varit olovligen frihetsberövade.

Svenska åklagarmyndigheten vill i nuläget inte kommentera de senaste turerna i Assangeärendet.

– Men det kommer vi säkert att göra när det finns något att kommentera, när det finns någon rapport att ta ställning till, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

Om BBC:s uppgifter bekräftas kan fallet få en vänding, även om det inte är juridiskt bindande, säger Julian Assanges svenske försvarare Thomas Olsson.

– Det skulle naturligtvis innebära att det finns all anledning att överväga en förnyad prövning av häktningsbeslutet, eftersom det som åklagarna gjort gällande, att man inte ska bedöma tiden på ambassaden som ett frihetsberövande, strider mot den internationella rätten, säger han.

För att Assange skulle kunna bli en fri man skulle svensk domstol behöva häva häktningsbeslutet. Då skulle den europeiska arresteringsordern falla och brittisk polis släppa fallet enligt Olsson.

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för tre år sen för att slippa bli utlämnad till Sverige där han häktats i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt.

Han hävdar att han riskerar att utlämnas till USA om han skulle gripas och utlämnas till Sverige.

Asssanges advokat Per E Samuelsson kommenterade tidigare i dag FN-rapporten innan.

– Om det är så att att FN-organet i Genève kommer fram till att han är godtyckligt frihetsberövad enligt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, då är det min bestämda uppfattning att svenska myndigheter, alltså Marianne Ny, omedelbart måste försätta honom på fri fot, säger Samuelsson till Ekot.

Om de kommer fram till ett annat beslut?

– Ja, då har han på sitt Twitter-konto tillkänna gjort att i så fall kommer han frivilligt att lämna ambassaden och låta sig gripas av brittisk polis och då blir det ju överföring till Sverige. Han anser då att möjligheterna till vidare överklaganden är uttömda och att det här är så att säga det vägledande avgörandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista