FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura (t.v.) beslutade i går att ta en paus i samtalen.
FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura (t.v.) beslutade i går att ta en paus i samtalen. Foto: Martial Trezzini/TT och Hassan Ammar/TT

Parter skyller på varandra efter paus i fredssamtal om Syrien

2:09 min

Fredssamtalen om Syrien gör uppehåll till 25 februari efter att det särskilda sändebudet Staffan de Mistura säger att det krävs mer tid. Nu skyller regeringen och oppositionen på varandra för att samtalen lagts på is.

Samtidigt som överläggningar skulle starta i Genève så har den syriska armén inlett en offensiv norr om Aleppo och hundratusentals lever under belägring.

– Vi kommer inte att återvända till Genève förrän humanitära krav genomförs eller vi ser förändringar på marken, sa Riad Hijab från oppositionssidan, som kräver att den syriska regeringen upphör med belägringar av städer och bombningar av civila.

Regeringssidan anklagar oppositionens uppbackare Turkiet, Saudiarabien och Qatar för att ha velat se ett misslyckande. 

Fredstrevaren i Genève las på is nästan innan samtalen ens hunnit börja. I Syrien rasar kriget, den syriska armén genomför en stor offensiv norr om Aleppo med stöd av ryskt stridsflyg. Mer än 400 000 syrier lever i områden som belägras av regimen, rebeller eller IS enligt FN:s bedömningar. 

På en film som sägs vara tagen i den syriska staden Madaya den här veckan syns en väldigt blek pojke i tioårsåldern, hans ansikte är svullet och magen är helt uppsvullen, han ligger på en säng med dropp i armen. Staden har varit under belägring av den syriska regimen och dess allierade sedan i somras.

Vi kan inte själva verifiera videon, men jag ringer upp Mohammed som arbetar som frivillig sjukvårdare i Madaya och tar hand om pojken på filmen.

– Pojken är döende, berättar Mohammed på telefon inifrån Syrien. Pojken är för sjuk för att äta, vi kan inte längre göra något, vi har ingen barnläkare, säger Mohammed.

Den 11 januari nådde hjälpkonvojer Madaya, men sen dess har ytterligare 16 människor dött av hunger och sjukdomar, enligt aktivister och läkare utan gränser. Medan fredssamtalen i Genève skjuts upp tycker aktivister att det inte räcker med enskilda hjälpsändningar.

– Alla belägringar måste brytas, det spelar ingen roll vem som belägrar, men vi måste rädda, barn, kvinnor och gamla, säger sjukvårdaren Mohammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista