Demonstranter från fackrörelsens koordinationscenter PAME håller en banderoll där det står "social trygghet".
Demonstranter från fackrörelsens koordinationscenter PAME håller en banderoll där det står "social trygghet". Foto: Petros Giannakouris

Generalstrejk i Grekland

I Grekland pågår idag en generalstrejk mot regeringens planerade pensionsreformer. Strejken, som ska vara i 24 timmar, är den tredje generalstrejken på tre månader.

Strejken har resulterat i stoppade tåg- och färjeförbindelser, och tiotals. inställda flyg. Beninstationer är stängda, och taxibilar kör inte. Även advokater, lastbilschaufförer och bönder deltar i strejken.

Ilskan kommer sig av att regeringen planerar att sänka maxtaket för pensionerna, från 2700 euro per månad, till 2300 euro per månad. Regeringen vill även höja de sociala avgifterna.

Planerna har slagit hårt mot regeringens popularitet. Premiärminister Alexis Tsipras och hans vänsterparti Syriza gick till val på att just inte dra åt svångremmen kring det grekiska folket ytterligare. Men det är alltså precis det regeringen nu planerar att göra.

De som kritiserar planen hävdar att den kommer att slå hårdast mot de som ärligt deklarerat sina inkomster och betalat sina skatter. De hävdar att planen kommer att uppmuntra fler att fuska med skatten, något som redan är ett utbrett problem i Grekland.

Men regeringen står under hård internationell press att spara 1,8 miljarder euro på pensionsutbetalningarna. Det är ett av villkoren för att Grekland ska få ta del av ett treårigt ekonomiskt räddningspaket från EU och den internationella valutafonden, IMF.

Tsipras har även sagt att utan reformer så kommer Greklands pensionssystem att kollapsa.

Greklands parlament kommer att rösta om reformförslaget senare i februari. Regeringen har stöd av 153 av parlamentets 300 ledamöter. Men trots den snäva majoritet, och trots den massiva kritiken, så säger sig regeringen vara säker på att reformförslaget antas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista