Minnesskylt över vakten Dan Uzan vid ingången till Köpenhamns synagoga. Foto Helene Alm.

Fyra terroråtalas i Danmark

I Danmark har fyra män åtalats för medhjälp till terroristbrott, efter attackerna i fjol mot en synagoga och ett möte där svenske konstnären Lars Vilks deltog.


– Det här är ett allvarligt brott i den övre delen av straffskalan, det kan handla om livstids fängelse, säger Danmarks justitieminister Sören Pind till Danska TV2.

I Danmark är det justitieministern som väcker åtal när det handlar om terrorbrott, och det är alltså så de fyra männens inblandning i attackerna nu betraktas, från att tidigare ha setts som medhjälp till mord.

Gärningsmannen Omar el-Hussein utförde två väpnade attacker i Köpenhamn den 14:e och 15:e februari i fjol. Först mot ett möte på ett kulturhus där svenske konstnären Lars Vilks deltog där en man dödades, och några timmar senare mot en synagoga där en säkerhetsvakt dödades och två poliser skadades.

Gärningsmannen sköts senare ihjäl av polisen, men de nu misstänkta männen åtalas för att ha hjälpt gärningsmannen med att förbereda den andra av attackerna, den mot synagogan.

Männen misstänks bland annat för att ha försett honom med ammunition och betalat ett besök på ett internetcafé där han sökte information om synagogan.

De misstänkta männen är i 20- och 30-årsåldern och har suttit häktade sedan kort efter attackerna, och rättegången mot dem inleds i mars. En femte person släpptes nyligen ur häktet och omfattas inte av åtalet.

– Han är dock fortfarande misstänkt för brott och vi kommer inom kort ta ställning till hur det ska hanteras, säger Sören Pind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".