Bild från en av kirurgens operationer. Foto: AP/TT
Bild från en av kirurgens operationer. Foto: AP/TT

Omstridd kirurg lämnar KI – fortsatt förtroende för rektorn

1:39 min

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet (KI) kommer inte att förlängas, meddelar KI.

Men styrelsen har fortsatt förtroende förtroende för rektorn Anders Hamsten, meddelade man vid en presskonferens i kväll. 

Tidslinje: Här har du bakgrunden kring KI-kirurgen

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar.

Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd. 

I dag meddelade alltså KI att Macchiarinis anställning inte kommer att förlängas. 

– Anledningen är helt enkelt att KI har förlorat sitt förtroende för honom, säger KI:s pressekreterare Claes Keisu.   

Varför? 

– Det beror på att vi i vår utredning av hans cv har sett diskrepanser mellan vad han skrivit och de uppgifter vi fått när vi kontrollerat uppgifterna. Men också för att vi misstänker att den verksamhet han har sysslat med i Ryssland är förtroendeskadande för KI. Därmed är förtroendet förbrukat och vi har kommit till beslutet att hans tidsbegränsade anställning inte ska förlängas när den tar slut i november. 

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna.

Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter. 

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. 

I kväll höll KI en presskonferens där man förklarade att Hamsten fortfarande har styrelsens förtroende. 

Enligt styrelsens ordförande Lars Lejonborg är man nu fokuserad på att reparera skadan och återupprätta förtroendet för KI. 

– Sannolikt en hög välmeriterad jurist som får i ansvar att gå igenom allt som har hänt i Macchiarini-ärendet från att han anställdes här 2010 fram till i dag då han har fått besked om att anställningen inte kommer att förlängas. Det finns ju frågetecken, säger Lejonborg. .

Vad har det här inneburit för KI:s förtroende?

– Jag är rädd för att det kortsiktigt har skadats.

Samtidigt säger Leijonborg att han tror att KI snart kan återvinna sin position.

– Men det kräver att vi skickar signalen om att vi verkligen tar det här på allvar. Om det visar sig att det här är en allvarlig olycka, om Macchiarini aldrig borde ha anställts, är det viktigt att vi får fram det och erkänner att det har skett misstag. Och att vi rättar till de system som i så fall gjorde att han kunde anställas.

"Jag är glad för det tydliga stöd som konsistoriet ger mig. Jag tänker fortsätta som rektor för Karolinska Institutet med full kraft och energi, och jag tänker ta det ansvar som åligger i den här situationen på bästa möjliga sätt", säger Hamsten i en skriftlig kommentar, skriver TT. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista