USA:s utrikesminister John Kerry på stödkonferensen för Syrien.
USA:s utrikesminister John Kerry på stödkonferensen för Syrien. Foto: Nicholas Kamm

USA ger åtta miljarder till syriska flyktingar

1:45 min

83 miljarder kronor har samlats in för Syriens offer under givarkonferensen i London. Det uppger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

– Kriget i Syrien är den värsta humanitära katastrofen i vår nutid, säger Stefan Löfven på en pressträff vid givarkonferensen.

USA kommer att ge åtta miljarder kronor för skolgång, mat och förnödenheter och är därmed den största givaren, men det handlar om mycket mer än pengar nu, sa John Kerry.

– Utmaningen i dag är inte att skriva ut en check varje år utan att få slut på kriget, sa USA utrikesminister John Kerry och använde samma allvarliga tonläge som många andra här.

FN och regeringarna i Syriens grannländer, Turkiet, Libanon och Jordanien, har bett om närmare 80 miljarder kronor för innevarande år. 

Och pengarna verkar komma in. 

Totalt har 83 miljarder kronor samlats ihop under konferensen, uppger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Desperat situation, största humanitära krisen, lindra nöd - orden från de många stats- och regeringscheferna i talarstolen pekar på en situation som bara försämras.

Pengarna ska gå till mat och skydd men också till långsiktiga satsningar som skolgång för att rädda en hel generation.

– Att kunna hjälpa fler människor på plats i närområdet är en väldigt viktig del av regeringens och EU strategi för att hantera flyktingkrisen, säger Stefan Löfven till TT. 

USA:s utrikesminister John Kerry påminde om att så sent som den 18 december enades FN om att hjälp till alla syrier inne i landet skulle ges fri väg, men den har inte hänt. Städer är avskurna och bombningar fortsätter. I går strandade fredssamtalen om Syrien i Genève.

– Jag talade med Rysslands utrikesminister Lavrov i morse och vi enades om att vi måste se till att civila syrier får hjälp inne i Syrien, säger John Kerry.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista