SEBs vd Annika Falkengren presenterar företagets delårarapport under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm.
SEBs vd Annika Falkengren presenterar företagets delårarapport under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Minskad vinst - men bättre än väntat

1:23 min

Banken SEB:s vinst minskade till 5,5 miljarder kronor under det fjärde kvartalet förra året, men det var ändå bättre än väntat, och utdelningen höjs.

Bankens VD Annika Falkengren är ändå bekymrad över utvecklingen hittills i år.

– Vi är väldigt mycket företagens bank. Det klart att vi märker väldigt mycket att företagen blir mer försiktiga, i så måtto att man inte vill ha lika mycket rådgivning, man köper inte bolag, man investerar inte i bolag, man importerar eller exporterar inte lika mycket - det märker vi av, säger Annika Falkengren.

– Men det handlar mycket om framtidstro, att man blir så orolig att man vågar inte investera.

Årets början med nedgångar på världens börser, sjunkande råvarupriser och ökade globala spänningar gör att kunderna avvaktar och den ekonomiska utvecklingen är svårbedömd, menar Annika Falkengren.

Men förra årets sista kvartal blev det en rörelsevinst på 5,5 miljarder kronor, runt en miljard sämre än föregående år, och för hela 2015 gjorde banken med en vinst på 20,9 miljarder - nästan 2,5 miljarder sämre än 2014. Men utdelningen till aktieägarna höjs med 50 öre till 5,25 per aktie :

– Ja, vi har en lägre kvot, vi ska dela ut minst 40 procent av vinsten och vi försöker tänka långsiktigt. Vi vill ha en god utdelningstillväxt. Men vi ska också se till att aktieägarna är nöjda, våra kunder måste vara nöjda och våra anställda ska vara nöjda.

Bankens kostnader för Riksbankens negativa ränta, minus 0,35 procent nu, är inte något som kunderna får betala än, enligt Annika Falkengren.

– Ja, så länge som det någonsin är möjligt. Att som bank ta betalat av småspararna känns för mig helt orimligt.

• Men ni tror ju på minusränta även i år?

– Ja, det gör vi, och vi tror kanske tom att det kommer en sänkning till. Men i den här häraden ska vi se till att kunderna inte betalar, säger Annika Falkengren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista