Julian Assange och bild på Ecuadors ambassad i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT,
1 av 2
Julian Assange och bild på Ecuadors ambassad i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT,
Julian Assange under en presskonferens i augusti 2014. Foto: John Stillwell/AP.
2 av 2
Julian Assange under en presskonferens i augusti 2014. Foto: John Stillwell/AP.

Assanges advokat: Häv häktningen

1:38 min

I morgon väntas en FN-panel komma med besked om att man betraktar Julian Assanges tid på Ecuadors ambassad i London som ett frihetsberövande. Redan i dag bekräftar svenska UD att FN-panelen lämnat sådana uppgifter. Assanges advokat Per E Samuelson menar att den svenska häktningen nu måste hävas.

– Det panelen prövar är ju konventionerna om de mänskliga rättigheterna och europakonventionen är gällande rätt i Sverige. Om Sverige inte följer sin egen lag, såsom den uttolkas av ett tungt FN-organ, vore det väldigt konstigt. Då trotsar Sverige det beslutet och säger att ”vi tolkar minsann mänskliga rättigheter på ett alldeles eget sätt”.

FN-panelens beslut är inte juridiskt bindande. Och den brittiska regeringen har sagt att oavsett besked från panelen kommer Julian Assange att gripas så fort han lämnar ambassaden, eftersom det fortfarande finns en europeisk arresteringsorder utfärdad mot honom.

Därmed ligger bollen hos den svenska åklagarmyndigheten som utfärdade den efter att man begärde Assange häktad misstänkt för våldtäkt under ett besök i Sverige 2010.

Julian Assange själv vill inte kommentera beskedet än, men till sin advokat säger han att han följer panelens beslut oavsett besked imorgon.

– Han är nervös och förväntansfull. Men han sa ”Per, jag står fast vid mitt beslut. Förlorar jag kommer jag ut och blir till transporterad till Sverige. Men vinner jag kräver jag att Marianne Ny lägger ner förundersökningen och försätter mig på fri fot”, säger Per E Samuelson.

Men överåklagare Marianne Ny och åklagarmyndigheten vill ännu inte kommentera ärendet och om man kommer att fortsätta driva fallet, trots beskedet i dag.

Inrikesminister Anders Ygeman konstaterar att FN-panelen gjort en annan bedömning än svenska myndigheter.

– Jag har ingen anledning att överpröva den svenska Högsta domstolens bedömning. De har gjort den bedömningen självständigt och de har gjort en annan bedömning än vad den här panelen har gjort, säger Anders Ygeman.

Tycker du då att Sverige ska strunta i vad panelen säger?

– Jag varken kan eller får överpröva den rättsliga processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista