Jenny Karlsson tar för det mesta med sig en tygkasse när hon handlar, dock inte just idag. Foto: Mona Hambreus/Sveriges Radio
1 av 2
Jenny Karlsson tar för det mesta med sig en tygkasse när hon handlar, dock inte just idag. Foto: Mona Hambreus/Sveriges Radio
En kvinna bär på flera plastkassar.
2 av 2
Plastkassar är en riktig miljöbov. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Dyrare plastkassar ska ge bättre miljö

"Marin nedskräpning snabbast växande"
2:03 min

Användningen av plastkassar ska minska, enligt ett EU-beslut, och för Sveriges del kan det handla om att kassarna blir dyrare för oss konsumenter. 

Men Jenny Karlsson, som är ute och handlar i Nacka utanför Stockholm, tror inte att högre pris kommer att avskräcka. 

– Nej, det tror jag inte kommer att hjälpa. De har ju redan höjts jämfört med för några år sedan, förut kostade de en krona, nu två, vissa påsar kostar till och med fem kronor när det är till exempel Rosa Bandet och folk köper dem ändå. 

Naturvårdsverket utreder just nu hur Sverige ska genomföra ett EU-direktiv från förra året om att minska mängden plastkassar. I nuläget använder vi svenskar 1,3 miljarder kassar per år, men till år 2025 ska vi vara nere på i snitt 40 matkassar per person och år. 

Bakgrunden till det hela är nedskräpning av haven. Problemen med påsar som flyter upp på svenska stränder är omfattande, särskilt på Bohuskusten, säger Eva Blidberg på stiftelsen Håll Sverige Rent.

– Den marina nedskräpningen är ett av de snabbast växande miljöproblemen vi har globalt sett. Det mesta av skräpet är plast och plastpåsarna är en del av det.

Plastkassarna ska alltså minska över hela EU, och Emanuel Arias, som vi träffar utanför en matbutik, berättar vad han hört från Barcelona i Spanien. 

– I Barcelona startar nu ett projekt för att bara använda tre till fyra plastkassar per månad. Det vore bra om vi kunde göra samma sak i Sverige, det är alldeles för mycket plast överallt.

Rådet från experterna är att alltid ha med sig en kasse man kan använda flera gånger när man går och handlar. Det försöker Jenny Karlsson leva efter, för det mesta.

– Det bästa är att använda tygkassar, men man har inte alltid med en sådan. Då blir det gärna att man tar en plastpåse.

Och nu har du tagit en sådan?

– Ja, jag var inte ens på väg för att handla, utan kom bara på nu att jag skulle gå in och titta vad som finns!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".