Nya rapporter om FN-övergrepp i CAR. Foto: Brennan Linsley/AP/TT
Nya rapporter om FN-övergrepp i CAR. Foto: Brennan Linsley/AP/TT Foto: Brennan Linsley

Nya sexövergrepp av FN-soldater i Centralafrikanska republiken

1:37 min

Soldater i FN är åter igen inblandade i flera sexövergrepp i Centralafrikanska republiken. Sju nya fall då minderåriga sexutnyttjats av FN-styrkor på plats rapporteras nu från en mindre stad i landets centrala delar. 

FN:s inställning verkar ha hårdnat väsentligt i fallet Centralafrikanska republiken.

När den svenske diplomaten Anders Kompass avslöjade att barn utnyttjats sexuellt av franska fredsstyrkor, ledde det till att han avstängdes temporärt av FN våren 2015.

Nu är tonen annorlunda.

I ett uttalande skriver FN att sju nya fall av sexutnyttjande av barn upptäckts i staden Bambarii centrala delarna av landet.

Denna gång är det FN-soldater från republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo som ses som skyldiga. Enligt FN så är det människorättsorganisationen Human Rights Watch granskning av vad som skett i Bambari som lett världsorganisationen på spåret.

Minusca, som FN-missionen heter i Centralafrikanska republiken, har nu sagt att samtliga 120 kongoleser som varit stationerade i Bambari ska skickas hem.

Detta kommer dock ske först efter det att en förundersökning är avslutad.

Under tiden kommer FN-soldaterna tvingas hålla sig på garnisionen.

Så sent som förra veckan sade FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al Hussein att ny fall kommit fram om händelser som går tillbaka till 2014 då franska och georgiska soldater inom EU:s fredsstyrka EUFOR ska ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på minderåriga.

Sammanlagt handlar det nu om inte mindre än 29 fall av sexuellt utnyttjande av minderåriga som begåtts av soldater i fredsstyrkorna i detta krigshärjade land.

Förra året sparkade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon chefen för Minusca efter alla skandalerna – men nya fall tycks nu alltså komma fram hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista