22-årige Robin blev fri från sina epilepsi-anfall efter en operation.
1 av 4
22-årige Robin blev fri från sina epilepsi-anfall efter en operation. Foto: Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Robin 22 år.
2 av 4
Robin opererades för två år sedan vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Robins 22 år.
3 av 4
OPerationen blev en vändpunkt för Robin. Foto: Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Robin 22 år.
4 av 4
Jag har det som vilken annan 22-åring som helst, säger Robin. Foto: Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Opererades mot epilepsi - livet vände

2:20 min

Allt färre patienter med epilepsi opereras för att bli av med sina anfall, trots att operationsmetoderna förbättrats för flera former av sjukdomen. Det visar siffror från det svenska epilepsi-registret.

Grafik: Färre operationer mot epilepsi

22-årige Robin, som hade anfall varje dag under sin uppväxt, är en av de få som efter lång väntan har genomgått ett kirurgiskt ingrepp.

– Den värsta jag varit med om var 52 anfall på en dag. Men i vanliga fall var det ett-två anfall varje dag. Men mer på nätterna då jag sov. Jag reagerade kraftigare när jag var trött.

Det blev som en rutin i vardagen och Robin vande sig vid anfallen, men det gjorde inte människorna runt honom.

– Ofta är det mycket rädsla, blandat med förvåning.

För två år sedan, efter en lång rad utredningar för att fastställa om Robins epilepsi skulle kunna bli bättre, så opererades han vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, men epilepsi-kirurgi är ovanligt, bara ungefär 60 personer opereras årligen i Sverige.

Och trots att läkarna tror att fler skulle kunna förbättras genom kirurgi, så görs allt färre operationer, berättar Kristina Malmgren professor vid Sahlgrenska Akademien:

– Ja, och det är inte bara i Sverige. Det är likadant i många länder i västvärlden. Det kan vara så att när modern epilepsikirurgi kom så var det ett uppdämt behov och många operationer gjordes.

– Där viktigt att försöka nå ut till patienterna så att de vet om att det här är ett alternativ. Vi arbetar på en gemensam hemsida för alla epilepsikirurgi-centra i Sverige, säger Kristina Malmgren.

För Robin blev operationen en vändpunkt. Anfallen försvann och ett nytt liv öppnade sig. Och det är med blandade känslor han ser tillbaka på hur det var att växa upp med epilepsi:

– Lite annorlunda. Det har väl varit nästan som en berg-och-dalbana med väldigt mycket nerför.

Hur ser banan ut i dag då?

– I dag håller den på att stiga. Jag har skaffat ett normalare liv kan man väl säga, med egen bostad, eget jobb, som vilken annan 22-åring som helst, säger Robin.

Fakta epilepsi:

Omkring 60 000 personer lever med epilepsi i Sverige.

Epilepsi behandlas vanligen med läkemedel.

De som inte får tillräcklig kontroll av sina anfall med medicin, kan utredas för operation på någon av de sex centra som finns för epilepsi-kirurgi:

De ligger i Göteborg, Linköping, Umeå, Uppsala, Stockholm och Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista