Nordkoreaner på en buss.
Nordkoreaner får lägre lön än kinesiska arbetare. Foto: Foto: Wong Maye-E/TT

Nordkorea behöver gästarbetarnas löner

1:40 min

Omkring 100 000 nordkoreaner beräknas gästarbeta i Kina. Att skicka arbetare utomlands är ett sätt för Nordkorea att få in utländsk valuta, och Kina är just nu i behov av den billigare arbetskraften.

I den kinesiska gränsregionen mot Nordkorea finns nu uppskattningsvis 40 000 nordkoreanska gästarbetare, och industrin hoppas på fler, enligt den sydkoreanska dagstidningen JoongAng.

Kinesiska löner har ökat snabbt, och i regioner med låga löner kan det vara svårt att behålla arbetskraften inom till exempel textilindustri.

Officiella nordkoreanska gästarbetare skickas ut på kontrakt med den nordkoreanska staten. De betalas lägre löner än kinesiska arbetare och kräver inte heller att arbetsgivaren betalar in sociala avgifter. Enligt tidningen JoonAng kom de tre kinesiska gränsprovinserna 2015 överens med nordkoreanska myndigheter om att skicka 5 000 gästarbetare årligen.

Analytikern Cho Bong-hyun på det sydkoreanska ekonomiska forskningsinstitutet IBK säger till tidningen att det uppskattningsvis finns 100 000 officiella och inofficiella gästarbetare från Nordkorea i Kina och att deras löner sammanlagt bidrar med omkring en miljard dollar årligen till den nordkoreanska staten.

Den ekonomiska relationen mellan Kina och Nordkorea är särskilt aktuell just nu eftersom flera länder i omvärlden samtidigt kräver skärpta straffåtgärder mot Nordkorea genom FN:s säkerhetsråd, något som Kina motsätter sig.

Den 6 januari genomförde Nordkorea det senaste i en rad provsprängningar. Nordkoreanska myndigheter hävdade att man den här gången lyckats spränga en mindre vätebomb.

Japan hotar nu med att skjuta ner nordkoreanska raketer om man anser att en planerad uppskjutning nästa vecka hotar japanskt territorium. Kina har visserligen ställt sig bakom FN:s säkerhetsråds fördömande av det senaste kärnvapentestet i Nordkorea, men tycks vilja fortsätta sina ekonomiska förbindelser med landet som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista