Brasilianaren Mario Alves och hans dotter.
1 av 2
Mario Alves tror inte att turisterna kommer undvika Rio vare sig under OS eller karnevalen. Foto: Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Brasilianskan Carla Avesani.
2 av 2
Carla Avesani är orolig för Zikaviruset. Hon har smörjt in sig och sina barn med myggmedel. Foto: Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Zikavirus kastar skugga över karneval

"Vi får ta på oss myggmedel och be för att slippa zika"
2:23 min

Brasilianska forskare har bevisat att det myggburna zikaviruset kan smitta även vid blodtransfusioner, och WHO avråder nu människor som varit i zika-drabbade länder från att ge blod.

Läkare kräver nu sommar-OS i Rio de Janeiro ska ställas in. Men redan i dag startar karnevalen, som också drar tiotusentals turister till Brasilien.

– Det är svårt att få tag på myggmedel, det är slut överallt. Men jag hittade ett ställe som hade och köpte jättemånga flaskor. Men så glömde jag ta på mig i dag så nu måste jag skynda mig hem, myggen har börjat komma, säger spanjorskan Maria Toro som jag träffar i ett karnevalståg i Rio de Janeiro.

Hon är gravid i tredje månaden och säger att hon försöker hålla sig lugn, trots oroslarmen om barn som fötts med hjärnskador efter att deras mammor infekterats med zika. En bit bort i trängseln står Carla Avesani.

– När jag hörde att zika även kan smitta via sex så blev jag orolig. Nu är det karneval, och sedan ska Rio hålla sommar-OS. Turisterna kan få med sig viruset hem. Inte undra på att världshälsoorganisationen klassat zika som ett internationellt nödläge, säger Carla Avesani, som smörjt in både sig och sina barn med myggmedel.

Det var i går som nyheten kom att zikaviruset även kan smitta via blodtransfusioner, och WHO avråder nu alla människor som besökt länder med zika att ge blod. Samtidigt kommer krav från en rad amerikanska läkare på att sommar-OS flyttas från Rio de Janeiro där det ska hållas i augusti.

Men Marco Alves, som kommit till det lilla sambatåget med sin ettåriga dotter, tror att sommar-OS kommer hållas i Rio ändå.

– Gravida ska väl hålla sig borta, men vi andra får göra som nu under karnevalen: gå ut, ha roligt, ta på oss myggmedel och be för att slippa zika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".