Demokraterna Bernie Sanders och Hillary Clinton möts i tv-debatt.
Het debatt mellan de båda demokratiska presidentaspiranterna. Foto: David Goldman/TT
Presidentvalet i USA

Clinton och Sanders gjorde upp i en aggressiv duell

3:11 min

I natt var det den sista debatten för demokraterna inför primärvalet i New Hampshire på tisdag.

Eftersom Martin O'Malley hoppat av efter ett uselt resultat i Iowa, var det bara två på debattscenen: Hillary Clinton, och hennes utmanare från vänster, Bernie Sanders. En stor del av debatten handlade om vem av de båda som står för den mest progressiva ekonomiska politiken.

Bernie Sanders ligger hela tiden till vänster om Hillary Clinton, han vill ha ett sjukvårdssystem av skandinavisk modell, han vill ha fri högre utbildning, han vill höja skatterna - rejält - för de rikaste och han vill bryta upp de stora bankerna.

Sanders pratar om en politisk, och också ekonomisk, revolution i USA, och har positionerat sig i det demokratiska vänsterhörnet.

Och det är många demokrater, inte minst unga, som följt med honom dit.

Så många att det blev i stort sett oavgjort mellan Sanders och Clinton när Iowas demokrater i veckan röstade om vem de vill se som sitt partis presidentkandidat.

Clinton ligger mer i mitten, och när nu tonen skärpts i debatten dem emellan utmålar Sanders henne som alltför försiktig och nästan lite feg, medan hon anser att hans löften om genomgripande reformer inte har en chans i den politiska verkligheten.

Clinton har tvingats till vänster av Sanders popularitet, och försöker nu framstå som mer progressiv än tidigare, men Sanders låter henne inte slippa undan med det utan säger att det går inte att samtidigt vara progressiv och en mer moderat mittenpolitiker.

I det progressiva ideal Sanders driver är pengarna i den amerikanska politiken ett huvudnummer.

Medan Clinton alltid tagit emot miljoner från företag, organisationer och de politiska aktionsgrupper som kallas super-PACs, vägrar Sanders sådana kampanjpengar, och samlar bara in mindre donationer från privatpersoner.

Och han låter inte Clinton, eller de demokratiska väljarna, glömma den skillnaden för en sekund.

Även om Clinton och Sanders är överens om en hel del är både deras politiska mål och deras förhållanden till kampanjpengar starka skiljelinjer, och den linjen går också inom det demokratiska partiet, som i och med dessa båda kandidater står inför ett vägval gällande vilken riktning partiet ska ta.

Ett annat debattämne var utrikespolitik, där Clinton som vanligt framhöll sin erfarenhet som USA:s tidigare utrikesminister, medan Sanders inte framstod som riktigt lika säker.

På direkt fråga valde Sanders Nordkorea som det största hotet mot USA, medan Clinton säger att Rysslands framflyttade positioner i Europa måste mötas med kraft.

Dödsstraffet skiljer också de båda: Clinton sa motvilligt att någon enstaka gång är det motiverat, medan Sanders helt avvisar det han kallar sanktionerat statligt dödande.

På tisdag nästa vecka går New Hampshire till sitt primärval, och Sanders väntas segra bland demokraterna. Han leder med över 20 procentenheter, vilket delvis tros bero på att han kommer från den snarlika grannstaten Vermont.

På lördag är det dags för de republikanska kandidaternas sista debatt inför primärvalet i New Hampshire. Där leder Donald Trump mätningarna, medan Marco Rubio seglat upp till andra plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista