Volvo logotyp. Foto: Alan Diaz/TT.
Foto: Alan Diaz/TT.

Volvo redovisar svagt resultat

2:14 min

Lastbilskoncernen Volvo säger att det nu är slut på stora besparingar. Idag redovisade företaget en vinst på 3,9 miljarder kronor för sista kvartalet 2015, något sämre än väntat. Volvos nye vd Martin Lundstedt säger att företagets utmaningar bland annat ligger i en vikande lastbilsmarknad i Nordamerika.

– När man har en sådan korrigering måste man hitta rätt och jobba med rätt flexibilitet. Det är en av utmaningarna. Sen måste vi fortsatt fokusera på våra anläggningsmaskiner som har haft marknadsmässig motvind men gör ett väldigt gott jobb när det gäller att fokusera verksamheten, säger Martin Lundstedt.

Grävmaskiner, hjullastare och andra anläggningsmaskiner var Volvos sorgebarn under förra året. Omsättningen minskade med 11 procent under sista kvartalet.

Volvo håller på att avsluta ett stort sparpaket på 10 miljarder kronor, något som bland annat har kostat 5 000 jobb i koncernen globalt. På presskonferensen idag sa vd:n att det nu är slut på big bang och stora lösningar för Volvo. Nu handlar det om mer kontinuerliga effektiviseringar.

Men Martin Lundstedt säger till Ekot att åtminstone flera hundra jobb i Nordamerika kommer försvinna när Volvo nu ska minska sin produktion av lastbilar där med 30 procent.

I Europa ser det betydligt bättre ut för Volvo, och vd:n utesluter inte nyanställningar i Sverige.

– Vi har ett ökat intresse för våra integrerade drivlinor, både motorer och växellådor, där flera av våra svenska produktionsenheter spelar en viktig roll. Det viktiga är att försöka utveckla verksamheten, och det är ju bra för Volvo och alla oss medarbetare, säger Martin Lundstedt till Ekot.

Sista kvartalet 2015 gav en vinst före skatt på 3,9 miljarder kronor. Men nye chefen Martin Lundstedt säger sig ändå vara nöjd med den första kvartalsrapport han levererar som vd.

För helåret 2015 gjorde Volvo en vinst före skatt på 20,4 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista