Julian Assange
Julian Assange. Foto: TT

FN uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa Assange fri

1:29 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange bör ges frihet att lämna Ecuadors ambassad och dessutom få ersättning från Storbritannien och Sverige. Det skriver FN:s arbetsgrupp om godtyckliga frihetsberövanden i sitt utslag som publicerades alldeles nyss. Utslaget riktar skarp kritik mot den svenska åklagarmyndigheten.

Sverige har uppvisat uppvisat en betydande underlåtenhet i att utöva tillräcklig skyndsamhet i fallet Assange. Efter mer än fem år, befinner sig Assange fortfarande i undersökningens förberedande läge och det finns ingen förutsägbarhet när det gäller om och när en juridisk process kommer att inledas, skriver FN-arbetsgruppen. 

Man menar att det är svenska myndigheters sak att välja hur undersökningen ska genomföras, men den måste i vilket fall följa regeln om proportionalitet.

Arbetsgruppen anser att Julian Assange haft sina friheter beskurna under lång tid, först tio dagar i häkte i Wandsworth fängelset och därefter närmare två år i husarrest. Därför kan det ses som en förlängning av den processen att Assange sökte och fick asyl i Ecuadors ambassad, skriver arbetsgruppen i rapporten som nu finns att läsa på deras hemsida.

Arbetsgruppens slutsats är att Assange är godtyckligt frihetsberövad, har varit berövad sin sina rättigheter under lång tid och att han därmed omgående bör ges frihet att lämna ambassaden. Dessutom bör han ha rätt till ekonomisk kompensation.

Besluten från FN:s arbetsgrupp är inte rättsligt bindande, men i tidigare fall har personer ändå släppts till följd av arbetsgruppens utslag.

Den brittiska regeringen har redan förklarat, att den inte delar arbetsgruppens bedömning, utan att den anser att Assange frivilligt har tagit sin tillflykt till ambassaden för att undvika att gripas och föras till förhör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista