Martin Kinnunen
Foto: TT

SD:s Martin Kinnunen frias i rätten

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen frias från misstankarna om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Kinnunen riskerade fängelse vid en fällande dom. 

Martin Kinnunen kan inte straffas eftersom uppsåt saknas, anser tingsrätten. 

I domen står det att åtalet mot Kinnunen ska ogillas. Därför har rätten inte heller haft anledning att ta ställning till om han ska sitta kvar som riksdagsledamot eller inte. Kinnunen har tidigare sagt till Ekot att han skulle lämna sitt riksdagsuppdrag vid en fällande dom. 

– Låt oss säga att man skulle gå på åklagarens linje, och döma mig till det straffet. Då kan man inte sitta i riksdagen, givetvis. Man kan inte sitta 18 månader i fängelse och samtidigt sitta i riksdagen, det går inte. Men jag är beredd att äta upp alla mina skor om rätten går på åklagarens linje, sa han innan domen hade fallit. 

Däremot döms den medåtalade, en tidigare ekonomichef hos Sverigedemokraterna som skulle sköta bokföringen i det aktuella bolaget, Samtid&Framtid, till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista