Foto: TT
Kort efter att 22-åringen gripits i Boliden släpptes han och avfördes helt från utredningen. Foto: TT

Nya dokument: Misstänkta terrorattacken skulle ske inom några dygn

1:59 min

Säpo hade fyra dygn på sig att stoppa det misstänkta terrordådet i förra året. Det visar nya uppgifter som Ekot tagit del av från den nedlagda förundersökningen.

Dokument visar att det misstänkta dådet skulle ske mellan 17 och 21 november.

– Det är den brottstid som är angiven i polisanmälan. Den är grundad på de uppgifter som startade upp hela insatsen, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

Terrornivån höjdes i Sverige och polis och Säpo sökte intensivt efter en 22-årig man som misstänktes planera ett terrordåd. Kort efter att 22-åringen gripits i Boliden släpptes han och avfördes helt från utredningen.

Men vad som egentligen låg bakom den senare hårt kritiserade insatsen från Säpo är fortfarande okänt. De dokument som åklagarmyndigheten nu släppt sekretessen på visar bara att det misstänkta terrordåden skulle ske inom några dagar när anmälan skrevs:

– De uppgifter som polis och åklagare hade att förhålla sig till var från den 17 fram 21 november. Så att det var milt uttryckt skarpt läge, säger Hans Ihrman.

Vad var det då som gjorde att man trodde att det fanns risk för en terroristattack?

– Det var information som mycket tydligt pekade på en person som skulle kunna finnas i Sverige, det var inte riktigt känt från början. Men uppgifterna gav att personen skulle kunna finnas i Sverige och ha både förmågan och kapacitet att begå ett terrorbrott.

Sedan du fattade beslut om att släppa honom har det ju riktats kritik mot Säpo och dig?

– Jag kan säga utan att darra på manschetten att jag skulle göra precis likadant igen, säger Hans Ihrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista