Centerns löneförslag möter motstånd

1:50 min

Särskilda avtal på arbetsmarknaden med lägre lönenivåer för nyanlända som Centerpartiet vill ha kan bli svårt att genomföra. Facket säger blankt nej.

Medlingsinstitutets chefsjurist Per Ewaldsson är tveksam till om det är lagligt.

– Är det så att man funderar just på gruppen nyanlända måste man naturligtvis ha i beaktande att lönevillkor och liknande inte utformas på ett diskriminerande sätt, säger han.

Får man basera löner på hur länge en person har varit i Sverige?

– Nej, det känns inte som ett sakligt kriterium.

Centerpartiet vill att fack och arbetsgivare ska tänka på nyanländas möjligheter att få arbete när de förhandlar om löner och villkor i vår.

Vägen framåt enligt Centern är lägre löner, det kunde Ekot rapportera om i morse. Centerledaren Annie Lööf uppmanar arbetsmarknadens parter att avtala om lägre lägstalöner än i dag för de som har varit i Sverige en kort tid.

– Nu under våren kommer det ju pågå en avtalsrörelse inom en rad olika branscher, då handlar det om att man tar sitt ansvar från fack och arbetsgivare att komma överens om specifika avtalsvillkor för de som bara har varit här under en mycket kort tid, alltså de nyanlända, säger Annie Lööf.

Medlingsinstitutet vill inte döma ut Centerns idé om lägre löner för nyanlända, men chefsjurist Per Ewaldsson säger att lönekriterierna måste gälla alla och ta sikte på saker som kompetens och utbildningsnivå.

– Man får inte missgynna personer, i lönehänseende till exempel, utifrån etnicitet eller utländsk härkomst.

Arbetsgivarorganisationer har länge krävt att kostnaderna för att anställa personer utan erfarenhet måste bli lägre. Men förhandlingar med facket är inte en framkomlig väg enligt Svenskt Näringsliv, som i stället vill att politikerna tar fram en ny anställningsform.

Centerpartiets förslag får mycket riktigt kalla handen av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Vi kommer aldrig att medverka till att träffa ett avtal som är baserat på etnicitet. Vi tror på människors lika värde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista