Man håller om ett barn i rebellkontrollerat område i Aleppo i Syrien. Foto: Thaer Mohammed/TT.
Foto: Thaer Mohammed/TT. Foto: THAER MOHAMMED

Ny massflykt från Aleppo

2:03 min

Tiotusentals Syrier är på flykt från Aleppo efter de senaste dagarnas ryska flygbombningar och offensiv från syriska regeringsstyrkor. Syriska rebeller i Aleppo kämpar nu för sin överlevnad efter att rebellernas försörjningsled norrut mot Turkiet har skurits av. Den här veckan var det meningen att det skulle pågå fredssamtal i Geneve. Istället har den syriska armén med hjälp av ryska flygbombningar haft avgörande militära framgångar.

Den mänskliga tragedin fortsätter. Långa led av syrier i slitna vinterrockar rör sig mot den turkiska gränsen. Några bär på bylten, en man skjuter rullstol framför sig, men de flesta går till fots, tomhänta.

En ny mass-exodus av människor som flyr och en potentiell humanitär mardröm i Aleppo där hundratusentals människor kan bli utan förnödenheter nu när staden omringas och belägras av regeringsstyrkor.

Den syriska arméns senaste offensiv kunde genomföras med hjälp av massiva ryska flygbombningar och Iranstödd shiamilis. Offensiven inleddes samtidigt med de nu uppskjutna fredssamtalen i Geneve dit oppositionen lockades i förhoppning att bombräderna skulle upphöra och svälten i de belägrade städerna stoppas.

Istället skedde motsatsen - en kraftig militär upptrappning som ledde till att fredssamtalen bröt samman och att USA beskyllde Ryssland och Syrien för att istället söka en militär lösning på inbördeskriget just när parterna samlats för att försöka nå en politisk kompromiss.

Att Bashar al-Assads styrkor ser ut att kunna lyckas ta kontroll över Aleppo är en avgörande militär seger för regimen, en betydande vändpunkt i inbördeskriget och ett hårt bakslag för det fem år långa syriska upproret.  

Aleppo har ibland kallats den syriska revolutionens hopp. Nu har syriska regeringsstyrkor släppt flygblad över rebellkontrollerade delar av Aleppo med budskapet: kriget är snart slut, fördriv rebellerna eller räkna med ett blodbad.

Om Aleppo faller och hamnar under den syriska regimens kontroll kan det också komma att bli en utmaning för Turkiet och Saudiarabien, som stödjer rebellerna. Ryssland har redan beskyllt Turkiet för att förbereda en invasion av norrra Syrien och Saudiarabien meddelade igår kväll att man är beredd att skicka marktrupper till Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista