Julian Assange håller presskonferens via videolänk. Foto: Reuters.
Foto: Reuters.

Julian Assange om FN:s besked

"Sveriges och Storbritanniens ställningar hotas"
1:22 min

Fånge eller frivilligt instängd? Åsikterna i fallet Julian Assange fortsätter att gå isär efter dagens presskonferens med Wikileaksgrundaren.

– Följetongen Assange är definitivt inte över, den kommer att fortsätta, säger Staffan Sonning, Sveriges Radios korrespondent i London.

Julian Assange och hans advokater gav i dag sin tolkning av slutsatserna från den FN-grupp som synat Assanges fall. Utredningen ses som en seger. Den hävdar att Assange hålls fången i strid med mänskliga rättigheter.

– Jag har varit fången, utan att åtalas, i Storbritannien i fem och ett halvt år, sa Assange på presskonferensen.

Nu menar han att slutsatserna från FN-gruppen är juridiskt bindande för Sverige och Storbritannien.

– Assange sa att det svenska och brittiska anseendet inom FN-systemet kommer att drabbas hårt om de inte följer FN-gruppens slutsatser, säger Staffan Sonning, som följde presskonferensen i London.

Men varken Sverige eller Storbritannien anser att de behöver gå på FN-linjen. På samma sätt anser länderna att Assange självmant hållit sig undan, inte att han som han själv säger hållits fången i fem år.

Dagens presskonferens skingrade knappast dimmorna om vad som händer härnäst.

– Jag har svårt att se att det kommer hända något särskilt alls, säger Staffan Sonning. Men det är möjligt att det pågår arbete på regeringsnivå i Sverige eller Storbritannien för att lösa den här situationen.

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, när han beviljades politisk asyl av landet. Han misstänks för flera sexbrott i Sverige som enligt åklagaren ska ha begåtts 2010 vid ett besök här.

Vid dagens presskonferens påpekade Assanges advokater flera gånger att han funnits tillgänglig för förhör.

– Varje misstänkt har en rätt att bli hörd. Men Assange har nekats detta i 500 år... förlåt, fem år, sa advokaten.

Advokat Claes Borgström, som företrädde en av de kvinnor som anklagat Assange för brott, ifrågasätter beskeden från Wikileaksgrundaren.

Borgström anser inte att man kan se det som att Assange hållits fången när han självmant sökte sig till Ecuadors ambassad.

– Han har inte berövats sin frihet, säger Claes Borgström till Ekot.

Han menar vidare att hela historien om Julian Assange hade kunnat vara överstökad för flera år sedan om Assange kommit till Sverige och brottsanklagelserna utretts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".