Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Tidigare har P-piller varit det preventivmedel som unga kvinnor rekommenderats. Men nu menar Läkemedelsverket att spiral är ett lika bra alternativ. Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Oense om gratis preventivmedel

2:19 min

Det råder oenighet om huruvida gratis preventivmedel för kvinnor till och med 25 år är en bra idé eller inte.

Sedan tidigare har Norrbotten som första landsting infört gratis preventivmedel och nu har Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat att följa efter. Men utan stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet till skillnad från i norr.

– Man kan ju tycka olika. Vi vill se över finansieringen av förslaget, om det här skulle innebära en ökad kostnad för region Skåne att även då läkemedel som är utanför förmånen skulle skrivas ut och bli gratis. Och vad skulle det innebära i så fall för vår verksamhet, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, socialdemokraten Anna-Lena Hogerud.

Förslaget från Liberalerna i Skåne som nu går vidare till regionstyrelsen inför ett beslut i regionfullmäktige fick stöd av de borgerliga partierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Men inte av Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Ja, det får stå för dem. Jag ser det också ur ett annat socialdemokratiskt perspektiv att det handlar också om att vi ska möjliggöra för unga människor med väldigt små inkomster att skydda sig mot oönskade graviditeter, säger Maria Stenberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbotten.

Antalet aborter i Norrbotten halverades de tre första åren efter att alla sorters preventivmedel gjordes gratis för unga upp till och med 25 år, även om ökade utbildningsinsatser också nämns som förklaring till nedgången.

Långtidsverkande preventivmedel som exempelvis en hormonspiral kan kosta kring 1000 kronor. Alla landsting ger någon form av subvention men det är bara i Norrbotten och nu eventuellt Skåne framöver där samtliga sorters preventivmedel subventioneras fullt ut, enligt RFSU:s senaste kartläggning.

De flesta landsting har en mindre avgift och håller sig till SKL:s rekommendationer som inte omfattar alla sorters preventivmedel.

Samtidigt aviserade regeringen i höstbudgeten att kvinnor upp till 21 år får gratis preventivmedel från 2017. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros tycker det är synd att reformen inte gäller upp till 25 års ålder, men hoppas samtidigt att den kan leda till att fler landsting blir mer generösa.

– Det har ju uppenbarligen gett resultat i Norrbotten och landstingen kommer ju nu att få en besparing på preventivmedel för unga upp till 21 år så då kan ju landstingen använda det till att satsa mer på ungas sexuella hälsa och då skulle man kunna satsa mer på gruppen upp till 25 år, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Vilket ansvar har individen då att skydda sig mot oönskade graviditeter?

– Ja, det är klart att man har ett sådant ansvar, men ska vi inte hjälpa unga att ta det ansvaret. Det är helt enkelt de unga med svagast ekonomi som drabbas, säger Kristina Ljungros.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista