Åsa Regnér skriver på avtal.
Foto: Helena Nordenberg/Sveriges Radio

Nytt avtal med Bulgarien ska förbättra för EU-medborgare

0:55 min

Nu har Sverige och Bulgarien ingått det samarbetsavtal som ska förbättra situationen för utsatta EU-medborgare i hemlandet. Barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér befinner sig i Bulgarien där hon skrev under avtalet i dag.

– Det är ett avtal mellan Sverige och Bulgarien, som vi skriver på med anledning av att en mindre grupp, men dock en del av dem som finns i Sverige för att be om pengar på gatorna, är bulgarer, säger Åsa Regner (S). 

Avtalet innebär att de båda länderna ska samarbeta inom en rad områden. Det gäller bland annat social välfärd, äldreomsorg och barns rättigheter. Länderna ska också samarbeta kring jämställdhetsfrågor.

– En stor fråga här är att flickor både med romsk bakgrund och på annat sätt från utsatta förhållanden hoppar av skolan i förtid. Det är ett område där vi ska försöka samarbeta.

Mellan Sverige och Rumänien slöts ett liknande avtal i fjol.

– Där har man redan stöttat arbete i Rumänien på olika ställen, framför allt i de områden som många kommer ifrån, som tar sig till Sverige för att be om pengar, säger Åsa Regner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista