T.h. Ekots Thomas Ramberg och t.v Annie Lööf (C).
Centerns strävan att profilera sig som svensk politiks främste kritiker av facklig makt har levt vidare, enligt Ramberg. Foto: Pablo Dalence/SverigeRadio och TT

Analys: Centern bråkar med facket - igen

Centern tar gärna ett råkurr med facket. Det har blivit en del av partiets identitet som företagarparti att dra på sig eld från löntagarorganisationerna. Hotet om att staten ska lagstifta om låga ingångslöner för nyanlända om inte fackföreningarna viker sig är det senaste exemplet.

Tidigare gräl har gällt både kollektivavtal och arbetsrätt. En gång startade centerpolitikern Fredrik Federley till och med en salladsbar för att demonstrera att en sådan helst ska drivas utan kollektivavtal. Baren blev kortlivad men Centerns strävan att profilera sig som svensk politiks främste kritiker av facklig makt har levt vidare.

Det är sällsynt att svenska politiker föreslår att staten ska sätta löner. Den "svenska modellen", alltså att arbetsgivare och fack avtalar om arbetsvillkor utan statlig inblandning, värnas normalt av alla partier. Inte ens när lönesättningen år efter år diskriminerar kvinnor frestas politikerna, med få undantag, att överge den hållningen. 

Det kan verka extra besynnerligt att det ovanliga hotet nu kommer från ett parti som vill vara svensk politiks mest liberala och decentralistiska röst. Som vill minska statens makt över individer och företag. Annie Lööf motiverar det med att frågan är så viktig att det är nödvändigt att göra ett undantag.

I den stora flyktingpolitiska omprövning som präglat den gångna hösten har Centern utmärkt sig som motståndare till ID-krav. Medan övriga allianspartier stöder ID-krav säger sig Centern i stället försvara asylrätten. 

Samtidigt har företrädare för partiet antytt att de håller med om att flyktingtrycket mot Sverige var ohållbart. Lösningen är enligt Centerledningen inte id-krav utan att EU samlar sig till en gemensam hållbar flyktingpolitik. 

Det finns ett glapp i det svaret. EU-lösningen verkar dröja, om den alls kommer. Frågan är hur flyktingmottagandet ska se ut i väntan på det. Borde Sverige ha fortsatt släppa in lika många som i höstas? Centertopparna har undvikit att svara klart på den frågan och det Annie Lööf sa i dag gav knappast centeraktivisterna några enkla svar att ta till i vardagsdebatterna. 

Centern vill bort från gränsfrågorna och in i integrationspolitiken. Förslagen handlar om hur flyktingar ska komma in i samhället, inte hur de ska hållas utanför Sverige.

Om partiet tänker sig ett allianssamarbete i nästa valrörelse talar det mesta ändå för att Lööf får vika sig för Kinberg Batras restriktiva flyktinglinje. Moderaterna tänker knappast gå till val på en invandringspolitik som är mera generös än regeringens. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista