Veteranerna Petra Mede och Gina Dirawi är programledare för tävlingen. Melodifestivalen 2016 inleds med deltävlingen i Göteborg på lördag. Foto Jonas Ekströmer/TT.
1 av 2
Veteranerna Petra Mede och Gina Dirawi är programledare för tävlingen. Melodifestivalen 2016 inleds med deltävlingen i Göteborg på lördag. Foto: Jonas Ekströmer/TT
ernilla Andersson repeterar sitt bidrag Mitt guld inför den första deltävlingen i Melodifestivalen i Scandinavium i Göteborg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
2 av 2
ernilla Andersson repeterar sitt bidrag Mitt guld inför den första deltävlingen i Melodifestivalen i Scandinavium i Göteborg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Göteborg laddar för Melodifestivalen

2:26 min

Med ett genrep inför publik drar årets melodifestival igång på allvar ikväll. Först ut av arenorna är Scandinavium i Göteborg. Och musiktävlingen som blivit något av en folkrörelse väcker både förväntningar och känslor.

– Det är roligt med så mycket ny musik och nya artister. Skratta inte! Jag tycker det är jättekul säger Mikaela Johansson som bor i Göteborg.

Hon får medhåll av Ingmari Alfredsson:

– Det är roligt och spännande.

Vad är det som är så kul?

– Att se vad alla har på sig, se nya artister, se om de gamla har någon ny rolig låt. Det finns mycket som är kul.

Melodifestivalflaggorna är på plats på evenemangsstråket utanför Scandinavium i Göteborg. Mellan artisthotellet och arenan rör sig en strid ström av artister, tv-människor och scenarbetare med stora fyrkantiga passerkort runt halsen.

Sex orter, sex tävlingar och 28 artister ska avverkas innan vinnaren koras som får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Pernilla Andersson är med och tävlar för andra gången, i år med en lugn ballad.

– Melodifestivalen har i princip blivit en svensk folkrörelse. Om jag skulle gå till radion med min ballad så tror jag inte de skulle spela den för den är så långsam. För mig är det en enorm glädje att få vara med i så stort forum och visa upp min låt. Det är en ynnest för mig, säger hon.

Konkurrensen just i Göteborg blir dock i år lite lättare. Anna Book kommer framträda enbart som gästartist efter att hennes bidrag uteslutits ur tävlingen eftersom den varit med och tävlat i Moldavien 2014.

I år firar upplägget och turnén med deltävlingarna i Melodifestivalen 15 år och det kommer finnas med som en röd tråd i programmen, berättar festivalgeneralen Christer Björkman.

– Vi plockar upp saker som vi gillat på vägen som får en 2.0-version utifrån dagens perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista