Martin Kinnunen i Sveriges riksdag.
"Det känns oerhört skönt", säger Martin Kinnunen (SD) efter den friande domen i Södertörns tingsrätt på fredagen. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

Kinnunen (SD): Känns oerhört skönt

1:43 min

Martin Kinnunen som var åtalad för grov ekonomisk brottslighet frias på alla punkter. Han säger att brottsutredningen påverkat hans riksdagsarbete.

På fredagen kom domen mot Sverigedemokraternas riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Han var åtalad för att ha deklarerat moms felaktigt, och inte skött bokföringen - i Sverigedemokraternas aktiebolag Samtid och Framtid.

Kinnunen frias på alla punkter, och säger att brottsutredningen påverkat hans riksdagsarbete.

– Jag har ändå skött mitt riskdagsarbete och mitt utskottsarbete. Jag har tagit en mängd riksdagsdebatter. Jag är stolt över det. Men jag hopppas att jag nu framöver kan fokusera ännu mer på riksdagsarbete, och kanske göra även det där lilla extra som jag kanske inte haft energi åt senaste tiden, säger han.  

En tidigare partikassör var också medåtalad, för medhjälp till brotten.

Kinnunen var ensam styrelseledamot i bolaget, och de tidigare partikassören fungerade som redovisningskonsult.

I domen konstaterar Södertörns tingsrätt att moms har deklarerats fel, men att de två åtalade inte haft uppsåt att begå brott.

– Tingsrätten har i den här delen kommit fram till att det i och för sig lämnats felaktiga uppgifter till Skatteverket, och att fara för skatteundandragande i och för sig förelegat. Men kommit fram till fram till att varken styrelseledamoten eller konsulten haft erfoderligt uppsåt i förhållande till att den här uppgiften varit oriktig, säger Anders Larsson.

– Och därför har det inte funnits förutsättning att döma dem till grovt skatteberott eller medhjälp till det, fortsätter han.

Utöver skattebrott gällde åtalet även Bokföringsbrott. Även där frias alltså Martin Kinnuen.

Men partikassör – som i förhör erkänt medhjälp till bokföringsbrott – döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar för det brottet.

Åklagare Jakob Holmberg har ännu inte bestämt om han kommer överklaga domen, som han tycker är "tydlig och välmotiverad".

– Av den kan man utläsa att i stort så delar tingsrätten våra bedömningar om vad som faktiskt har hänt, och hur det rättsligt ska bedömas. Det som skiljer sig åt är uppsåtsbedömningen, säger Jakob Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista