I nästan hälften av landets län är snittkötiden för en hyresetta hos allmännyttan över två år. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
I nästan hälften av landets län är snittkötiden för en hyresetta hos allmännyttan över två år. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Svarthandeln breder ut sig på småorter

Ingen storstadsfenomen längre
1:31 min

Från att svarta hyreskontrakt varit ett storstadsfenomen har det under det senaste åren spridit sig även till landsbygden.

I små orter som för bara några år sedan höll på att avfolkas finns i dag en svarthandel. Ahmed betalade 8 000 för en hyreslägenhet i orten Malmbäck på den småländska landsbygden.

– Killen som hjälpte oss med lägenheten ville ha 10 000 kronor svart men vi har gett honom 8 000, berättar Ahmed som egentligen heter något annat.

Från att svarta kontrakt varit ett storstadsfenomen förekommer det nu på mindre orter runt om i landet. Malmbäck exempelvis, där Ahmed betalade svart för sin bostad, har drygt tusen invånare och ligger mitt ute i den småländska skogen.

– Jag har hört många historier om brist på bostäder och att man betalar svart för att kunna hyra en lägenhet, säger Mansour Abasi, integrationshandläggare i Nässjö kommun.

I Dalarna polisanmäldes en person som jobbade på ett fastighetsbolag i Krylbo i november för ha tagit emot sammanlagt en miljon för kontrakt som ska ha kostat mellan 8 000 och 10 000 kronor styck. Ärendet utreds nu av riksenheten mot korruption. Även polisen har sett att allt fler ägnar sig åt svarthandel av bostäder.

– Jag tror trenden med illegal handel kommer fortsätta och flytta till nya orter, säger Kristian Halldin vid Stockholmspolisens underrättelseavdelning.

Mer och mer börjar vi få signaler om att det dyker upp i mindre orter som Nässjö, Nybro och andra orter utanför storstäderna, säger Micael Nilsson på Boverket, utredare av bostadssituationen för nyanlända.

Det beror på att det är ett väldigt högt inflöde av människor på de här orterna och det är svårt att hitta bra bostäder. Då uppstår möjligheter att kunna ta betalt för bostäder och då växer den svarta handeln.

Vad som har hänt i Nässjö är att man mer eller mindre har fått ett storstadsproblem i den lilla orten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".