Foto: TT
USA:s arbetsmarknad växer fortfarande, till skillnad från många andra länders. Foto: TT

Antalet nya jobb bromsar in i USA - men lönerna blir högre

1:40 min

I USA kom i dag arbetsmarknadsstatistiken för januari, som visade en viss inbromsning i antalet nya jobb. Men bakom den lite lägre siffran döljer sig flera positiva nyheter.

151 000 nya jobb under januari är lägre än förväntat och lägsta siffran på fyra månader, men det är förstås fortfarande en ökning.

Och arbetslöshetssiffran pressas ner till fyra komma nio procent, för första gången på åtta år.

USA:s arbetsmarknad växer alltså fortfarande, till skillnad från många andra länders, vilket påpekades gång på gång av ekonomiprogrammens kommentatorer.

Och, vilket också poängteras särskilt, jobbsiffran är bara en av många viktiga signaler i dagens rapport.

För bakom de omedelbara rubrikerna finns ett ryck framåt när det gäller de stillastående löner som i åratal gjort att amerikanska löntagare haft lägre köpkraft än på nittiotalet.

En halv procents högre löner är bättre än på mycket länge, och förklaras delvis av att de amerikanska minimilönerna nu höjts i flera branscher.

Dessutom ökade den bekymmersamma sysselsättningssiffran till 62,7 procent, och arbetsveckan blev 6 timmar längre för de många ofrivilligt deltidsanställda i USA.

Sammantaget bjöd alltså dagens amerikanska jobbrapport på lite lätt spretiga siffror, både bra och lite mindre bra, med brett utrymme för tolkningar.

Nu ligger fokus på hur Federal Reserve bryter ner och värderar alltihop vid sitt möte i mars.

Olika tolkningar även där, de flesta tror dock att dagens rapport minskar sannolikheten för en räntehöjning.

Charles Payne på tevekanalen Fox tillhör de tvärsäkra och tror det är helt uteslutet.

– Räntehöjning på de här siffrorna? Aldrig i livet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista