Hjälporganisationer har börjat sätta upp tält men flera byar har tömts på människor, säger Yasser.
Hjälporganisationer har börjat sätta upp tält men flera byar har tömts på människor, säger Yasser. Foto: Privat

Tusentals syrier flyr syriska regimens offensiv norr om Aleppo

1:37 min

Runt 20 000 syrier har flytt till en gränsövergång mot Turkiet. De flyr undan den syriska regimens offensiv norr om Aleppo och undan ryska flygbombningar.

Den syriska regimen har gjort stora framryckningar norr om Aleppo och rebellerna riskerar att bli helt isolerade i staden.

Vår korrespondent har talat med Yasser i staden Azaz dit tusentals har flytt.

– Det är så många flyktingar, folk sover på gatan, berättar Yasser från staden Azaz som ligger precis intill gränsövergången mot Turkiet.

Vid själva gränsterminalen är minst 20 000 personer strandade, de har flytt undan den syriska arméns storoffensiv och ryska flygbombningar norr om Aleppo.

Men gränsen till Turkiet är än så länge stängd. Yasser skickar mig bilder på familjer med resväskor och knyten, de har lagt ut filtar under olivträden. Hjälporganisationer har börjat sätta upp tält men flera byar har tömts på människor, säger Yasser som rest runt på landsbygden utanför Aleppo de senaste dagarna.

Yasser jobbar med research till stöd för den syriska oppositionen på Adam Smith International som genomför arbete i Syrien på uppdrag av den brittiska regeringen. Medan den syriska regeringen och oppositionen samlades för överläggningar i Geneve intensifierades bombningarna i norra Syrien, kriget har kommit precis till vår dörr säger Yasser.

Det är intensiva flygbombningar, ingen vågar sova hemma berättar Yasser.

– Alla har flyttat ut och sover under träden. Människor är livrädda att den syriska armen ska attackera här också och gränsen till Turkiet är stängd så folk är väldigt oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista