Torka får Zimbabwe att utfärda katastroftillstånd i delar av landet

1:35 min

I torsdags utfärdades katastroftillstånd i delar av Zimbabwe på grund av den svåra torkan. Uppåt en fjärdedel av befolkningen hotas i landet. Men torkan - som skylls på väderfenomenet El Niño slår även hårt mot många andra länder i Afrika.

Boskap som går mager in på bara benen, folk som idkar byteshandel eftersom nästan ingen har några kontanter kvar. Rapporter om bönder som river sina halmtak för att ge som foder till boskapen. Det är några av bilderna från Zimbabwe där nu president Robert Mugabe utfärdat katastroftillstånd i 60 jordbruksområden i framförallt landets västra delar.

EU hade vädjat till Mugabe att just utfärda krisläge för att därigenom snabbare kunna frigöra hjälpinsatser från omvärlden. För en gångs skull verkar alltså Mugabe ha tagit intryck av signalerna från Europa. Drygt en fjärdedel av befolkningen, nära 2, 5 miljoner människor beräknas behöva hjälp inom kort. Men torkan och uteblivna regn drabbar inte bara Zimbabwe, även länder som Malawi, Namibia och Botswana har drabbats hårt.

Sydafrika upplever sin värsta torka sedan meteorologiska mätningar började för mer än hundra år sedan. Liksom många andra länder tvingas nu Sydafrika importera stora mängder av stapelvaran majs.

FN:s livsmedelsprogram har nyligen sagt att 14 miljoner människor i södra Afrika riskerar att gå mot hunger på grund av den långvariga torkan. Men även längre norrut slår El Niño hårt.

I Etiopien kommer över 10 miljoner människor behöva någon form av livsmedelshjälp eftersom landet upplever den värsta torkan på 30 år. Men till skillnad från svältkatastroferna i början av 80-talet, finns det nu en väl utbyggd beredskap i landet och USA har lovat att öka livsmedelshjälpen till Etiopien med 100 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 850 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista