Myggor.
Myggor är den huvudsakliga smittspridaren av zikaviruset. Foto: Arnulfo Franco/TT.

Oro för att zikavirus ger nervsjukdom

1:28 min

Zikaviruset misstänks ha lett till minst tre dödsfall i Colombia. De drabbade utvecklade en ovanlig nervsjukdom efter att ha infekterats med zika, men än så länge är forskarna osäkra på om det finns ett samband.

– Vi har bekräftat tre dödsfall där personerna haft zikaviruset och sedan fått nervsjukdomen Guillaine Barré, sa Martha Lucia Ospina, chef för Colombias hälsoinstitut.

Både hon och landets sjukvårdsminister Alejandro Gaviria betonade dock att forskarna vet ytterst lite om hur zika och Guillan Barré hänger ihop, om det ens finns ett samband.

– Vi tror att det finns en relation mellan zika och Guillaine Barré, men vi vet inte hur vanligt förekommande den är, sa Colombias sjukvårdsminister Alejandro Gaviria.

Även i andra länder finns enstaka fall som tyder på en koppling mellan den ovanliga nervsjukdomen och zikaviruset. Men det är inga entydiga tendenser.

Brasilien, som har registrerat flest zikainfekterade, har inte sett någon stor ökning av antalet patienter med Guillaine Barré.

Och Colombia har å andra sidan inte upptäckt några fall av fosterskador hos barn till kvinnor som haft zika, vilket hittills setts som den potentiellt största risken med viruset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista