Julian Assange är Wikileaks grundare.
Julian Assange är Wikileaks grundare. Foto: AP

Brittisk media kritiska till rapport om Assange

2:09 min

En dag efter rapporten, från FN:s arbetsgrupp, som menar att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad, är kommentarerna i Storbritannien kritiska.

Tittar man på den brittiska mediedebatten, så är det svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta någon röst som håller med Assange.

Under fredagen offentliggjorde FN-arbetsgruppen den rapport som kom fram till att den sexbrottsmisstänkte grundaren för Wikileaks, Julian Assange, är godtyckligt frihetsberövad på Ecuadors ambassad i London, där han beviljats politisk asyl.

Segerns sötma - det här är en seger som inte kan förnekas. Det sade Julian Assange när han sent i går eftermiddag steg ut på balkongen på Ecuadors Ambassad i centrala London. Jublande anhängare trängdes med dussintals journalister på gatan utanför.

Han höll en kopia av rapporten från FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden. Det är en rapport som säger att Assange är godtyckligt frihetsberövad i sin asyl på Ecuadors ambassad och att han egentligen varit godtyckligt frihetsberövad i mer än fem år. Därför har han rätt till ekonomisk kompensation, menas det.

Men om man tittar på den brittiska mediedebatten, så är det svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta någon röst som håller med Assange. Tidningar från höger till vänster ifrågasätter FN-rapporten och Assanges slutsatser av den. FN möts av förlöjligande, skriver konservativa Telegraph i en nyhetsartikel.

I Storbritannien är gränsen mellan nyheter och kommentarer utsuddad i många tidningar. "Hur vågar de? Vrede när FN-panel kräver att Storbritannien ska betala Assange kompensation efter att han flytt rättvisan i tre år", skriver den konservativa tabloiden The Sun i sin rubrik.

För att hitta den motsatta bilden, får man leta sig till webbsidan hos den australiske journalisten och filmaren John Pilger. Han är mycket aktiv i en av stödgrupperna till Julian Assange. Texten har också publicerats på flera radikala webbsidor. Ett av vår tids episka rättsövergrepp är på väg att rullas upp, skriver Pilger. Den anständiga världen är skyldiga Julian Assange mycket. Bara att han avslöjar sanningar gör att Assange förtjänar sin frihet.

I övrigt är kommentarerna allt från kritiska till hånfulla. Vänsterinriktade the Guardian har en kolumnist som heter Marina Hyde. Så allt är klart då, alla har en skuld i det här, utom Julian Assange, är rubruiken över hennes analys.

Independents krönikör Siobhan Fenton, skriver: Vi vet inte om Julian Assange är en våldtäktsman, så varför är vi så emot att ta reda på om han är det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista