Foto: AP
1 av 2
Tiotusentals flyktingar samlas på den syriska sidan av den turkiska gränsen i hopp om att kunna ta sig över till säker mark. Foto: AP
Hjälporganisationer har börjat sätta upp tält men flera byar har tömts på människor, säger Yasser.
2 av 2
Hjälporganisationer har börjat sätta upp tält men flera byar har tömts på människor, säger Yasser. Foto: Privat

Tiotusentals flyktingar vid stängd gräns mot Turkiet

2:37 min

I Syrien innebär regeringsstyrkornas militära framryckning runt landets största stad Aleppo ett stort bakslag för oppositionen. Samtidigt drabbas civilbefolkningen hårt. Tiotusentals är på flykt undan striderna.

Vid en gränsövergång nära den turkiska staden Kilis på den syriska sidan finns runt 20 000 flyktingar. Gränsövergången som ligger drygt fem mil från Aleppo är en av de största i Turkiet och där finns vår korrespondent Katja Magnusson. 

– Människor sover utomhus, har ingenstans att ta vägen och är rädda för bombningarna, säger Katja Magnusson. 

Den officiella gränsövergången är stängd och många tror att om man öppnar gränsen så skulle många fler flyktingar komma.

– Flyktingarna sitter fast på den turkiska sidan, än så länge är den officiella gränsövergången stängd och många tror att om man öppnar gränsen så skulle många fler komma. Samtidigt finns det oroliga anhöriga som står här vid gränsen och väntar och hoppas att deras släktingar skulle kunna ta sig ut i säkerheten på den turkiska sidan, rapporterar Katja Magnusson från den turkiska gränsen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista