Bildmontage Philip Hammond och Julian Assange
Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond och och Wikileaks Julian Assange. Foto: AP

Storbritanniens utrikesminister: Assange inte fängslad på något sätt

1:45 min

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond avfärdar i dag den rapport som säger att Julian Assange skulle vara "godtyckligt frihetsberövad" på Ecuadors ambassad i London.

Philip Hammond säger till Ekots utsända på utrikesministermötet i Amsterdam att det handlar om vad en arbetsgrupp kommit fram till och att den inte på något sätt har godkänts av FN.

Storbritanniens utrikesminister säger att Assange inte är fängslad på något sätt och påpekar att han kan lämna ambassaden när han vill.

Julian Assange däremot visade under fredagen stolt upp rapporten från balkongen på Ecuadors ambassad, där han nu har bott i fyra år för att undvika en svensk rättegång för de sexbrott som han är misstänkt för.

Assange pratade då om en seger av historiska mått, inte bara för honom själv utan också för FN:s oberoende.

Men Philip Hamond säger att det inte handlar om något juridiskt dokument överhuvudtaget och att Storbritannien därför inte planerar några åtgärder alls, med anledning av rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista