En turkisk humanitär organisation har försett nyhetsbyrån med denna bild som visar syriska flyktingar vid gränsövergången Bab-al Salam.
En turkisk humanitär organisation har försett nyhetsbyrån med denna bild som visar syriska flyktingar vid gränsövergången Bab-al Salam. Foto: AP

Turkiet får hård kritik från EU:s medlemsländer

0:56 min

Turkiet får hård kritik från EU:s medlemsländer för att inte släppa in 20 000 flyktingar på flykt från striderna i Aleppo till Turkiet.

Kritiken framkom vid EU:s utrikesministermöte som avslutades i dag i Amsterdam.

Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini handlar det både om moraliska och lagliga skyldigheter att skydda och ta hand om människor som behöver internationellt skydd.

– Det är fakta som inte går att ifrågasätta att människor som kommer inifrån Syrien, är syrier som behöver internationellt stöd, sa en mycket kritisk Federica Mogherini här i Amsterdam där EU:s utrikesministrar träffats under ett par dagar.

I morse träffade också utrikesministrarna just Turkiets utrikesminister. Utrikesministrarna ska också ha förklarat för sin turkiske kollega att EU:s mångmiljardstöd där tre miljarder euro utlovades i november för att hjälpa Turkiet att ta hand om flyktingar och migranter.

– Det är för att garantera att Turkiet har förutsättningarna att skydda och ta emot människor som söker asyl, sade Federica Mogherini.

Samtidigt gav Turkiet under mötet inga löften om att släppa in flyktingarna som finns på den syriska sidan om gränsen och som flytt dit efter de mycket hårda striderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista