Arkivbild Tyrolen
Arkivbild. Foto: AP

19 laviner drabbade Tyrolen - fem döda

1:16 min

Fem tjeckiska skidåkare omkom i en kraftig lavin i Tyrolen i Österrike i dag.

Vad som utlöste lavinen är oklart ännu, säger Herbert Schütz, presstalesman vid österrikiska polisen i Tyrol.

Det är osäkert om gruppen själv var orsak till att lavinen utlöstes, men oavsett blev alla 17 skidåkare begravda under snömassorna. Tolv personer lyckades antingen på egen hand eller med hjälp av sina kamrater gräva sig ut. Men fem skidåkares liv inte gick att rädda.

Det var vid lunchtid i dag som en grupp med 17 tjeckiska skidåkare överraskades av en lavin i de österrikiska alperna, sydost om Innsbruck, i orten Wattener Lizum.

Lavinen som var två kilometer bred och fem meter hög begravde inledningsvis alla 17 personer under snön.

Tolv av skidåkarna bärgades ur snömassorna. Flera som skadades allvarligt vårdas fortsatt på sjukhus.

Fem av skidåkarna skadades så allvarligt att deras liv inte kunde räddas. I regionen Tyrolen har 19 laviner utlösts under dagen.

Vackert väder och mycket snö uppe i bergen lockar många till skidåkning - det gör att det är mycket aktivitet i bergen och det kan också bidra till att flera av lavinerna aktiverats, säger Herbert Schütz, presstalesman vid österrikiska polisen i Tyrolen.

– Ja i dag var det vackert väder. Före jul och fram till nu har det varit dåligt med snö. Men nu när det kommit mycket snö och vädret är vackert har det kommit mycket folk upp till bergen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista