Moussa, 5 år, vårdas på sjukhus för sina skador efter flygattacken i Syrien.
1 av 3
Moussa Dek, 5 år, vårdas på sjukhus för sina skador efter flygattacken i Syrien. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Moussa Dek, 5 år, vårdas på sjukhus för sina skador efter flygattacken i Syrien. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
3 av 3
Moussa Dek, 5 år, vårdas på sjukhus för sina skador efter flygattacken i Syrien. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Syrisk familj tvingades fly undan bombningarna

2:09 min

Minst 35 000 syrier har flytt mot den turkiska gränsen under 48 timmar uppger turkiska myndigheter. De flyr undan en offensiv norr om Aleppo från president Bashar al-Assads styrkor, som har stöd av ryska flygbombningar.

De flesta av flyktingarna är fast på den syriska sidan, men vår korrespondent har träffat en familj som skadades i en flygattack igår och tillhör de få som tagits till ett sjukhus i Turkiet

– Jag tittade på nyheterna, alla barnen var med mig, säger Mahmoud Dek.

Vid femtiden igår precis när solen var på väg att gå ner satt familjen i vardagsrummet i Menagh 4.5 mil norr om Aleppo. Då hördes ljuden av flygplanen och plötsligt rasade taket ner över dem.

– Jag frågade min fru om hon dött, hon svarade att hon levde, sen frågade jag efter Moussa. Sen klarar pappan inte av att prata mer, han är skadad i benen och har sår i ansiktet.

Femåriga Moussa ligger i rummet intill och gråter, hela huvudet är inlindat i bandage, han skadades i huvudet vid flygattacken, berättar mamma Rajaa.

I sängen bredvid sover systern Raghad med armarna i bandage.

I Syrien odlade familjen vete, potatis och linser, men den senaste tiden hördes bombflygplanen allt oftare ovanför byn, barnen brukade hålla för öronen. Den syriska armén har ryckt framåt på landsbygden norr om Aleppo och har stöd av ryska flygbombningar. Mamma Rajaa säger att livet blivit så svårt för barn i Syrien

– Små barn lever utan el och vatten och ovanför oss hörs stridsflygplanen säger mamma Rajaa.

Eftersom familjen behövde akut vård togs de i ambulans till Turkiet, men på andra sidan gränsen har 35 000 syrier samlats på bara två dygn, enligt turkiska myndigheter.

Guvernören i Kilis uppmanade vid en pressträff vid gränsen det internationella samfundet att sätta press på Ryssland för att stoppa flygbombningarna, så att en massflykt till Turkiet kan förhindras.

Bara några hundra meter från gränsen kokar enorma grytor med bulgur det är den turkiska muslimska hjälporganisationen IHH som lagar mat till flyktingarna i Syrien 

– Igår lagade vi ris till 20 000 personer berättar Hikmet Sölen som är ansvarig för soppköket, idag lagas bulgur och i morgon pasta. Men han medger att det inte räcker långt.

– På  andra sidan gränsen har de inget, de har varken mat eller dryck, säger Hikmet Sölen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista